Zuurkoolsoufflé

Gang
Voorgerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Smelt voor de soufflé de boter en roer de gezeefde bloem er doorheen. Voeg beetje bij beetje de warme melk toe en roer het mengsel heel glad.
  2. Laat de saus zachtjes garen op heel laag vuur en blijf roeren. Roer de mascarpone er goed door en daarna van het vuur af de losgeklopte eidooiers. Voeg zout, versgemalen peper en een snuf nootmuskaat toe (deze basis roux kun je van tevoren maken).
  3. Knijp de zuurkool goed uit en snijd wat fijner. Roer dit door de roux.
  4. Vet 4 kopjes in met boter. Klop de eiwitten in een brandschone kom stijf tot romige pieken.
  5. Schep de helft ervan op de roux en schep het vlug en kort door elkaar. Voeg daarna snel de rest van het eiwit toe en verdeel het mengsel over de vier kopjes.
  6. Zet direct in een voorverwarmde oven van 200 graden en bak circa 20-25 minuten. Klop voor de sabayon ondertussen de eidooiers en het ei goed los met een snuf zout, suiker en de champagne.
  7. Klop verder au bain-marie tot de saus lichtgeel en gebonden is. Als het als een dik lint van de garde loopt kan de sabayon in glaasjes worden geschonken. Serveer de soufflés direct als ze gaar zijn met de sabayon en een soepstengel.

Ingrediënten

  • 25 gram boter en wat extra voor invetten
  • 1 eetlepel bloem
  • 25 ml warme melk
  • 100 gram mascarpone
  • 4 eidooiers, losgeklopt
  • mespuntje nootmuskaat
  • 150 gram zuurkool, uitgelekt
  • 4 eiwitten
  • 2 eidooiers
  • 1 ei
  • 1,5 suiker
  • 150 ml champagne of cava
  • 4 soepstengels
  • zout en versgemalen peper

Publicatie datum: 15 maart 2013