Chioggiabieten met gerookte zalm en geelworteldressing

Gang
Voorgerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Roer de sesamolie en mirin goed door elkaar.
  2. Schep de rijst in een zeef en spoel goed onder de koude kraan. Schep in een pannetje en schenk er 150 ml water bij.
  3. Breng aan de kook, leg het deksel op de pan, zet het vuur laag en kook in ca 20 minuten gaar.
  4. Haal van het vuur en laat nog 5 minuten in de pan staan. Schep op een platte schaal en schep om met de helft van het sesamoliemengsel.
  5. Roer tahin, geraspte geelwortel, citroensap en genoeg water tot een dunne dressing. Breng op smaak met peper en zout.
  6. Rol balletjes van de rijst en bestrooi ze met de helft van het sesamzaad.
  7. Schaaf de komkommer met een dunschiller in lange repen en schep om met de rest van het sesamoliemengsel.
  8. Schil de biet met een dunschiller en schaaf met behulp van een mandoline in flinterdunne plakjes.

Opmaak tip Leg plakjes biet op een plat bord en leg daarop een bergje komkommersalade. Leg de rijstballetjes ernaastuks Verdeel de gerookte zalm over de vier borden. Sprenkel met druppels van de dressing en strooi met de rest van het sesamzaad. Maak ook zo de andere borden op.

Ingrediënten

  • 30 ml sesamolie
  • 60 ml Japanse mirin
  • 65 g sushirijst
  • 1 eetlepel tahin
  • 2 cm verse geelwortel, geraspt
  • 15 ml eetlepels citroensap
  • 10 g zwart sesamzaad
  • 1 komkommer
  • 2 grote chioggiabieten
  • 100 g gerookte zalm in plakjes

Publicatie datum: 15 september 2014