• Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt

Kerstkalkoen met seizoensgroenten

Kerstkalkoen met seizoensgroenten
Hoofdgerecht 6-8 personen

Bereidingswijze

Voor de vulling

  1. Snijd 2 tenen knoflook, de selderij en 4 sjalotten in dunne plakjes.
  2. Scheur de salie in grove stukken en snijd de helft van de pancetta grof.
  3. Smelt de boter in een koekenpan en voeg de gesneden knoflook, salie en pancetta toe.
  4. Voeg na 30 seconden de sjalotten en selderij toe. Laat zachtjes bakken tot alles zacht en goudbruin is.
  5. Haal van het vuur en voeg de broodkruim toe.
  6. Hak, terwijl het mengsel afkoelt de abrikozen grof en meng ze door de restuks
  7. Wacht tot de vulling is afgekoeld. Voeg dan het gehakt, de nootmuskaat, het ei en flink zout en peper toe en meng alles goed.
  8. Snijd de rest van de pancetta door de helft en één teen knoflook in dunne plakjes.
  9. Leg één takje rozemarijn en één plakje knoflook op een uiteinde van één plakje pancetta , en rol dit strak. Maak zo 12 rolletjes.

Voor de kalkoen

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Zorg dat de kalkoen vrij is van veertjes en haren. Veeg de kalkoen vervolgens van binnen en buiten goed schoon met een stuk keukenpapier.
  3. Steek de dijen en poten aan elke zijde op 6 plaatsen in. Duw een rolletje in elk gat totdat het nog net uitsteekt.
  4. Snijd de rest van de knoflook en de sjalotten in grove stukken. Snijd daarna de wortelen in plakken.
  5. Leg de kalkoen op een plank met de nek naar u toe. Pak de huid op de kalkoenenborst bij de rand en trek deze voorzichtig naar achteren. Duw uw vingers en hand onder de huid om deze los te maken van het vlees. Doe dit voorzichtig zodat alle huid loskomt, maar de zijkanten blijven zitten en er geen gaten in komen.
  6. Duw met een lepel de vulling vanaf de nek tussen de huid en de borst en stop de losse huidflap aan de onderkant in. Zo voorkomt u dat tijdens het bakken de vulling eruit lekt.
  7. Weeg de gevulde kalkoen.
  8. Verwarm de sinaasappel 30 seconden in de magnetron en stop deze in de buikholte.
  9. Leg de kalkoen in een grote braadslede en bestrooi deze goed met peper en zout. Wrijf daarna goed in met olijfolie.
  10. Omring de kalkoen met de wortelen, sjalotten, knoflook en extra kruiden. Dek dit af met aluminiumfolie en braad de kalkoen 18 min per 450 gram. Verwijder de folie de laatste 45 min om de kalkoen te laten bruinen.
  11. Haal de kalkoen uit de oven en laat hem 20 min rusten op een plank.
  12. Leg de geroosterde groenten op een bord, schraap het vet van de bodem van de braadslede los, voeg een beetje bloem en bouillon toe en breng alles op hoog vuur aan de kook voor de jus.

Tip Bedruip de kalkoen tijdens het braden regelmatig met olijfolie zodat de huid mooi knapperig wordt.

Ingrediënten

  • 1 bol knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 8 sjalotten
  • 1 takje verse salie + enkele extra
  • 12 plakjes pancetta
  • 50 gr boter
  • 1 flinke handvol broodkruim
  • 1 handvol gedroogde abrikozen
  • 300 gram varkens gehakt
  • 1 snufje gemalen nootmuskaat
  • 1 ei
  • zout peper
  • 12 kleine takjes verse rozemarijn + enkele extra
  • 1 kalkoen à4 tot 4.5 kg
  • 2 wortelen
  • 1 grote sinaasappel
  • olijfolie
  • bloem
  • kippen of groentenbouillon