Gegratineerde kreeft met tomaat en dragon

Gang
Amuse
Aantal Personen
12

Bereidingswijze

  1. Halveer de kreeft in de lengte en verwijder het staart- en schaarvlees. Bewaar dit vlees.
  2. Was de schalen goed schoon onder stromend water en dep ze droog.
  3. Snijd de groenten en knoflook fijn.
  4. Verhit 20 g boter in een grote pan en bak de schalen 1 minuut op hoog vuur. Zet het vuur lager, schep de groenten, kruiden en tomatenpuree erbij en bak glazig.
  5. Blus af met de cognac en schenk 1 liter water in de pan. Breng aan de kook, schuim af en zet het vuur laag.
  6. Laat de bouillon driekwartier trekken. Zeef de bouillon, schenk terug in de pan en laat inkoken tot er ongeveer 350 ml fond overblijft.
  7. Verwarm de oven voor op 200°C.
  8. Snijd het kreeftvlees in stukjes. Smelt 50 g boter in een pannetje, schep de bloem erdoor en bak een paar minuten zodat de bloem gaart.
  9. Schenk de fond beetje voor beetje al roerend bij het bloemmengsel en kook tot een gebonden saus. Schenk de room erdoor en warm nog 1 minuut door.
  10. Snijd de tomaten in reepjes en doe deze met de dragon en het kreeftenvlees door de saus en verdeel over 12 amuseschaaltjes.

Opmaak tip Snijd de aardappel in plakjes en leg deze op elk schaaltje dakpansgewijs in een cirkel. Smelt de rest van de boter. Bestrijk de aardappelschijfjes ermee en zet de schaaltjes in de oven. Laat ze in 15-20 minuten gratineren. Serveer met een partje citroen.

Ingrediënten

  • 2 kreeften, gekookt
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 sjalotje
  • 2 wortels
  • 1 teen knoflook
  • 100 g boter
  • ½ tl witte peperkorrels, grof geplet
  • 2 kruidnagels
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblad
  • 50 g tomatenpuree
  • scheutje cognac
  • 1 liter water
  • 1 el bloem
  • 2 el slagroom
  • 2 tomaten, ontveld en van zaadlijsten ontdaan
  • 4 takjes verse dragon, grof gehakt
  • 100 g (ca. 8) krieltjes in de schil, gekookt
  • 1 citroen in partjes

Publicatie datum: 15 april 2015