Granaatappel-watermeloensoep

Gang
Voorgerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Leg de sjalotringen één nacht in de mirin.
  2. Breng alle ingrediënten, behalve de olijfolie, voor de soep aan de kook en laat afkoelen.
  3. Zet minstens 2 uur in de koeling.
  4. Snijd de watermeloen in 8 stukken. Trek vacuüm en leg circa 2,5 uur in de koeling.
  5. Haal uit het vacuüm en snijd in kleine blokjes. Laat ze in een zeef uitlekken.
  6. Snijd de meloen in vier mooie, rechthoekige stukken of in ruitvorm. Dep van elk stuk de mooiste kant voorzichtig (het vruchtvlees moet intact blijven) met keukenpapier droog en bestrijk met olijfolie.
  7. Verwarm een grillpan op hoog vuur. Leg de stukken meloen op de ingevette kant in de pan en gril een mooie ruit.
  8. Meng de fruitsappen en los hierin de pro espuma en (weinig) zout naar smaak op.
  9. Schenk in een kidde, vul deze met één patroon en zet tot vlak voor serveren in de koelkastuks
  10. Laat de sjalotringetjes in een zeef uitlekken, schenk de soep door een bolzeef en besprenkel de soep met een paar druppels olijfolie.
  11. Vul de kidde met watermeloenschuim met een tweede patroon.
  12. Breng de tartaar van watermeloen op smaak met de mirin, olijfolie, een beetje grof zeezout en versgemalen witte peper. Zet een (ronde) steker op elk bord en vul deze met de tartaar.
  13. Bestrooi de gegrilde watermeloen met wat grof zeezout en groene peper. Leg de gegrilde meloen naast de tartaar met wat sjalotringetjes erop. Verdeel de papajablokjes en granaatappelpitten over de borden.
  14. Spuit het schuim van watermeloen op de tartaar, bestrooi met versgemalen groene of zwarte peper en garneer met de Rock Chives.
  15. Schenk de soep in de borden.

Ingrediënten

Voor de zoetzure sjalot

  • 1 banaansjalot, in ringen
  • mirin

Voor de soep

  • 300 ml granaatappelsap (Healthy People)
  • 100 ml sap van ½ miniwatermeloen
  • 20 g verse gember, geschild
  • ½ limoen, rasp
  • stukje kruidnagel
  • olijfolie

Voor de tartaar

  • 300 g watermeloen
  • 1 tl mirin
  • olijfolie
  • witte peper, grofgemalen
  • grof zeezout

Voor de gegrilde watermeloen

  • 400 g watermeloen
  • olijfolie
  • groene peper, grofgemalen
  • grof zeezout

Voor het schuim

  • 300 ml sap van 1 miniwatermeloen
  • 50 ml granaatappelsap
  • ½ limoen, sap
  • 1 el pro espuma

Voor de garnering

  • 1 papaja, in blokjes
  • granaatappelpitten
  • Rock Chives
  • olijfolie
  • groene of zwarte peper, grofgemalen

Publicatie datum: 15 juni 2016