Mulled wine

Gang
Drank

Bereidingswijze

Speel met de specerijen en stel zo je eigen specerijenmengsel samen. Of ga nog verder en laat de gast zelf kiezen welke specerijen er als een theezakje in mogen trekken. Verpak hiervoor de specerijen in kaasdoek of kant-en-klare theezakjes en laat het enkele minuten in de hete mulled wine trekken. Specerijen waar je aan kunt denken die bruikbaar zijn, zijn: piment, jeneverbessen, szechuanpeper, steranijs, vanille, kruidnagel, nootmuskaat, verse gember of gemberpoeder…. Ook met de zoetstof kun je spelen: je kunt gewone kristalsuiker gebruiken, donkere of lichte basterdsuiker, maar ook honing of ahornsiroop. Hieronder tref je een basisrecept aan voor mulled wine op basis van rode en witte wijn. Nogmaals, gebruik dit als leidraad en maak zo zelf je signatuur mulled wine.

  1. Schil met behulp van een dunschiller de schil van de mandarijn, de citroen en de limoen en doe deze samen met de honing, de suiker of de ahornsiroop in een ruime pan en voeg de specerijen toe.
  2. Pers het sap uit de citrusvruchten, blus er de pan mee af en voeg zoveel wijn toe tot het geheel net onder staat.
  3. Verwarm langzaam tot tegen het kookpunt en verwarm tot de suiker, honing of ahornsiroop helemaal is opgelostuks
  4. Voeg de rest van de wijn toe, verwarm tot zo’n 70°C en laat nog 15 minuten trekken. Laat het zeker niet koken, dan verdampt alle alcohol.
  5. De Mulled Wine kun je zeven, maar je kunt het ook authentiek en robuust presenteren met de schilletjes en de specerijen.

Ingrediënten

Voor 12 glazen

  • 2 flessen Legado Munoz Tempranillo (rood) of 2 flessen Medium Sweet Croisade
  • 1 mandarijn
  • ½ citroen
  • ½ limoen
  • 200 gram basterdsuiker/100 gram honing of 100 gram ahornsiroop
  • 1 kaneelstokje
  • 4 kruidnagels
  • 2 blaadjes laurier
  • versgeraspte nootmuskaat
  • 2 stuks steranijs
  • ¼ vanillestokje (uitgeschraapt)

Publicatie datum: 15 september 2016