Eendenborst

Gang
Voorgerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Snijd van de eendenborst iets van het vet van de zijkanten weg en kerf het vet aan de oppervlakte in. Let op: niet helemaal doorsnijden tot aan de filet.
  2. Bestrooi beide kanten met peper en zout. Laat ze een half uur rusten.
  3. Leg de eendenborsten in een rookoventje en verwarm op hoog vuur tot je de rookmot begint te ruiken. Zet het vuur laag en rook ze vervolgens circa 7 minuten.
  4. Verwarm een bakpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Bak het vlees in ganzenvet aan beide kanten in circa 3 minuten krokant. Eerst aan de vetkant.
  5. Haal het vlees uit de pan en laat even rusten.
  6. Warm de kippenfond op.
  7. Verwarm de roomboter in een bakpan en bak de andijvie en witlofblaadjes aan. Druppel de balsamicoazijn erover en blus af met de kippenfond. Doe een deksel op de pan en smoor in 5 minuten gaar.
  8. Trek op elk bord een vinaigrettestreep en drapeer er wat radicchio langs. Snijd het vlees in dunne plakken en plaats dakpansgewijs tegen de sla aan. Schep er wat sjalot over. Leg hier de gesmoorde andijvie en witlof bij en druppel er nog wat vinaigrette overheen. Top af met wat postelein.

Ingrediënten

  • 4 el ganzenvet
  • 3 kleine rode sjalotten (geschild en gehalveerd)
  • 4 el roomboter
  • 1 krop andijvie (gehalveerd, in de lengte in zes stroken gesneden)
  • 1 stronkje witlof (blaadjes geplukt en gewassen)
  • 2 el balsamicoazijn
  • 100 ml kippenfond (opgewarmd)
  • 4 blaadjes radicchio (fijngesneden)
  • 75 ml vinaigrette vin rouge oignon (Maille)
  • 1 handje (winter)postelein
  • Extra: rookoven, rookmot

Publicatie datum: 15 november 2016