Amandel-citroenijs

Amandel-citroenijs
Gang
Nagerecht

Bereidingswijze

  1. Kook een lichte karamel van de suiker en honing.
  2. Meng de geschaafde amandelen erdoor en spreid uit op bakpapier. Laat de praliné afkoelen en hak fijn.
  3. Verhit de citroenschil met de amandelmelk en de helft van de slagroom 10 minuten op laag vuur.
  4. Klop intussen in een kom de eierdooiers met de suiker en een snufje zout in 5 - 8 minuten dik en romig. Giet al kloppende de hete melk bij het dooiermengsel. Doe alles terug in een pan en laat al roerende met een houten lepel op matig vuur warm worden en binden tot het de dikte heeft van vla. Meet eventueel met een keukenthermometer. Het mengsel bindt op bij 80°C. Neem van het vuur en laat afkoelen.
  5. Roer de rest van de slagroom en de praliné erdoor en laat helemaal koud worden in de koelkastuks Laat het mengsel nog zeker 4 uur of het liefst 1 nacht in de koelkast rusten voor een mooie structuur. Draai in de ijsmachine tot ijs.

Ingrediënten

  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 1 el honing
  • 75 g amandelen, geschaafd
  • 1 citroen, rasp
  • 400 ml amandelmelk
  • 400 ml slagroom
  • 5 eidooiers
  • 150 g suiker
  • Extra: ijsmachine

Publicatie datum: 15 februari 2017