Lussekatterkrans

Lussekatterkrans
Aantal Personen
20

Bereidingswijze

  1. Smelt voor het deeg de boter met de saffraan en voeg de melk toe. Verhit naar circa 40 ℃ . Haal van het vuur en los de gist er in op. Laat 10 minuten staan tot de oppervlakte begint te schuimen.
  2. Zeef boven een staande mixer met deeghaak de boem en voeg suiker en zout toe. Mix even door elkaar. Voeg het gistmengsel toe en het ei en kneed het deeg circa 10 minuten tot het zeer elastisch is.
  3. Dek de kom af en laat 30 tot 45 minuten rijzen op kamertemperatuur tot het deeg in volume is verdubbeld. Haal het deeg uit de kom en kneed het even door op een met bloem bestoven werkbank.
  4. Verdeel het deeg in circa 20 kleine balletjes. Dek af met een vochtige theedoek en laat 15 minuten rusten.
  5. Rol de deegbolletjes met je handen uit tot strengen van 20 centimeter die taps toelopen. Vorm de strengen in een sierlijke 8 en met de deeguiteinden naar binnen zodat de 8 helemaal dicht is. Leg in het midden van de krullen een rozijn en bestrijk het deeg met losgeklopt ei.
  6. Leg de broodjes tegen elkaar aan op een bakplaat bekleed met bakpapier in de vorm van een krans.
  7. Laat de broodjes nog 30 minuten rijzen en bak de krans 10 - 12 minuten in een oven van 200 ℃ .
  8. Laat afkoelen en bestrooi ze met gestampte muisjes. Roer de boter, dragon en poedersuiker door elkaar en serveer bij de broodjes.

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 100 g boter
  • ½ tl saffraanpoeder
  • 250 ml melk
  • 25 g verse gist (of 10 g gedroogde)
  • 500 g patentbloem
  • 75 g kristalsuiker
  • 2 g zout
  • ½ ei

Voor de deegtopping

  • 40 rozijnen (circa 75 g)
  • 1 ei, losgeklopt
  • 50 g gestampte muisjes

Voor de dragonboter

  • 200 g zachte boter
  • 20 g dragon, fijngehakt
  • 2 el poedersuiker

Publicatie datum: 15 juni 2017