Nötgifflar met hazelnoten-chocoladevulling

Nötgifflar met hazelnoten-chocoladevulling
Aantal Personen
2 3 4

Bereidingswijze

  1. Smelt voor het deeg de boter met de kardemom en voeg de melk toe. Verhit naar circa 40 ℃ . Haal van het vuur en los de gist erin op. Laat 10 minuten staan tot de oppervlakte begint te schuimen.
  2. Zeef de bloem boven een staande mixer met deeghaak en voeg suiker en zout toe. Mix kort. Voeg het gistmengsel toe en kneed het deeg circa 10 minuten tot het zeer elastisch is.
  3. Dek de kom af en laat 30 tot 45 minuten rijzen op kamertemperatuur tot het deeg is verdubbeld in volume.
  4. Haal het deeg uit de kom en kneed het even door op een met bloem bestoven werkbank. Verdeel in 4 gelijke stukken en rol ze uit tot vierkanten van 5 millimeter dik (30x30 centimeter). Snijd de vierkanten in 3 rechthoeken van 10x30 centimeter en snijd elke rechthoek diagonaal doormidden.
  5. Beleg de brede kanten van de driehoeken met een beetje gehakte noten en chocola en rol ze op als een croissant. Leg ze naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze nog 30 minuten rijzen onder een vochtige theedoek.
  6. Klop het ei los met de slagroom en bestrijk de broodjes ermee. Bak ze 10 à12 minuten in een voorverwarmde oven van 200 ℃ . Laat afkoelen op een rooster.
  7. Breng ondertussen voor het glazuur de suiker met de honing en 80 ml water aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost, maar roer niet meer zodra de siroop kookt. Laat 5 minuten zachtjes koken (of tot de siroop een temperatuur van 110 ℃ heeft bereikt). Hak de chocolade fijn en roer deze van het vuur door de warme siroop. Laat 5 minuten afkoelen tot het glazuur iets steviger wordt.

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 125 g boter
  • 2 tl kardemompoeder
  • 350 ml melk
  • 50 g verse gist (of 20 g gedroogde gist)
  • 750 g patentbloem
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 3 g zout
  • 1 ei
  • 1 el slagroom

Voor de vulling

  • 100 g hazelnoten, gehakt
  • 100 g pure chocolade, gehakt

Voor het glazuur

  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 25 g honing
  • 125 g pure chocolade

Publicatie datum: 15 juni 2017