Karnemelkse pruimenflan

Karnemelkse pruimenflan
Gang
Nagerecht
Aantal Personen
10

Bereidingswijze

  1. Spoel een kaasdoek goed uit en leg in een zeef. Zet op een kom en giet de karnemelk erin. Dek af met keukenplastic en laat 24 uur uitlekken in de koeling.
  2. Klop de slagroom op met de suiker. Schep de ingedikte karnemelk uit de kaasdoek en spatel door de slagroom.
  3. Verwarm de oven voor op 180°C
  4. Maal bloem, zout en koude boter tot een kruimeldeeg in de keukenmachine. Voeg het water en de dooier toe en draai even kort tot een samenhangend deeg. Vorm er een platte bal van en wikkel in plasticfolie. Laat 2 uur rusten in de koeling.
  5. Rol het deeg uit en bekleed de springvorm ermee. Prik gaatjes in de bodem en bak de taartbodem 5 minuten voor in de warme oven.
  6. Verwarm voor de appelchips de suiker met 100 ml water tot de suiker is opgelostuks Laat de flinterdunne appelschijfjes 15 minuten trekken in de suikersiroop op laag vuur tot ze glazig worden.
  7. Haal ze een voor een uit de siroop en laat goed uitlekken. Leg ze naast elkaar op een bakplaat bekleed met bakpapier en laat een uur drogen in een oven van 90°C.
  8. Mix voor de vulling de eieren met de karnemelk, bloem, vanille en suiker.
  9. Verdeel de halve pruimen over de bodem van de taart.
  10. Verlaag de oventemperatuur naar 150°C. Schenk de vulling over de pruimen in de taart en bak de taart in circa 45 minuten gaar in de oven.
  11. Laat de flan afkoelen op een rooster en snijd in 10 punten. Serveer met de hangop en appelchips.

Ingrediënten

  • Karnemelkse hangop
  • 2 liter boerenkarnemelk
  • 100 ml slagroom
  • 2 el suiker
  • Appelchips
  • 20 schijfjes appel, flinterdun
  • 100 g suiker
  • Deeg
  • 250 g patentbloem
  • 2 1⁄2 g zout
  • 125 g koude boter, in kleine blokjes
  • 30 ml koud water
  • 1 eierdooier
  • Vulling
  • 4 eieren
  • 400 ml karnemelk
  • 100 g bloem
  • 1 vanillestokje, merg
  • 125 g suiker
  • 10 verse pruimen, gehalveerd
  • Extra: springvorm ø 28 cm

Publicatie datum: 15 augustus 2017