Frambozencakeje met vurig anijs-ijs

Frambozencakeje met vurig anijs-ijs
Gang
Nagerecht
Aantal Personen
10

Bereidingswijze

  1. Verhit de melk met de steranijs en het zout en laat 15 minuten trekken op laag vuur. Zeef de steranijs eruit.
  2. Klop de eierdooiers en de suiker tot een romige, dikke crème. Schenk er al kloppend de hete anijsmelk bij. Doe terug in de pan en verhit al roerend naar 80°C. Laat afkoelen en roer de slagroom erdoor.
  3. Draai tot ijs in de machine en zet in de vriezer tot gebruik.
  4. Verhit voor de frambozencake de room met de boter tot de boter gesmolten is.
  5. Hak de chocolade fijn en doe in een kom. Giet de warme room erover en roer goed door. Verdeel de ganache over siliconenvormpjes van 25 ml (of muffinvormpjes van 25 ml) en zet minimaal 4 uur in de koeling om op te stijven.
  6. Pureer 200 gram van de frambozen. Smelt de boter op laag vuur. Laat niet warmer worden dan 50°C. Sla de eiwitten tot slappe pieken en meng de gesmolten boter, het amandelmeel, de poedersuiker, bloem en frambozen erdoor.
  7. Vul 10 ingevette cakevormpjes van 125 ml (of siliconenmuffinvormen) voor driekwart met het beslag. Haal de witte-chocoladeganache uit de vormpjes en leg in het midden van elk cakeje een pastille ganache. Druk ze naar beneden zodat het beslag erover stroomt. Er moet een centimeter beslag boven de pastille staan.
  8. Bak de cakejes 25 minuten in een voorverwarmde oven van 160°C. Laat 5 minuten afkoelen en los ze uit de vorm.
  9. Serveer de cakejes met een bol anijs-ijs, nougatine en de rest van de frambozen. Flambeer de ijsbol met voorverwarmde pastis aan tafel.

Ingrediënten

Voor het anijs-ijs (ca. 1 liter)

  • 500 ml volle melk
  • 3 steranijs
  • 1 g zout
  • 5 eierdooiers
  • 150 g suiker
  • 250 ml slagroom

Voor de frambozencake

  • 100 ml room
  • 25 g boter
  • 200 g witte chocolade
  • 300 g frambozen
  • 150 g boter, gesmolten
  • 4 eiwitten
  • 125 g amandelmeel
  • 180 g poedersuiker
  • 100 g bloem

Voor de topping

  • 50 g nougatine
  • 100 ml pastis

Publicatie datum: 15 november 2017