Hert met pastinaakpuree & portjus

Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Blancheer de stukken pastinaak in een pan boven het vuur net gaar.
  2. Maak de room warm met de knoflook en tijm (bewaar een beetje tijm ter garnering).
  3. Stamp de stukjes pastinaak door de warme room tot een mooie puree. Roer er nog een klontje boter doorheen en breng op smaak met grof zeezout en peper uit de molen.
  4. Kook de port in en doe hier de hertenfond bij. Je kunt kant-en-klare fond gebruiken of zelf een fond maken van een stuk hertenbot, tijm, laurier en wat wortel. Laat rustig indampen tot een mooie jus. Voeg voor de binding eventueel een paar klontjes boter toe. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.
  5. Smeer het hertenvlees in met een beetje versgemalen peper, zout en eventueel wat tijm en honing. Breng het vuur even hoog en laat het vlees dichtschroeien. Verspreid daarna het vuur zodat de hitte weg is en laat het hertenrack rustig doorgaren. Eventueel kun je het rooster draaien zodat het niet te snel gaat. Gebruik voor de zekerheid een vleesthermometer om een juiste kerntemperatuur te krijgen van 50 à60˚C.
  6. Verpak het vlees in aluminiumfolie en laat rusten. Maak het bord op en snijd als laatste het hert aan.

Ingrediënten

Voor de pastinaakpuree

  • 700 g (wilde) pastinaak, in stukken
  • 200 ml slagroom
  • 2-3 tenen knoflook, gehakt
  • 2-3 takjes tijm, gerist
  • 1 klontje boter

Voor de portjus

  • 200 ml tawny port
  • 200 ml hertenfond
  • eventueel 2-3 klontjes boter

Voor het hert

  • 1 kg hertenrack
  • eventueel 2-3 takjes tijm, gerist
  • eventueel 3-4 el honing

Publicatie datum: 15 november 2017