Koud gerookte avocado met baby romaine & garnalen

Gang
Voorgerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Rook de avocadohelften (met de pit erin) 3 tot 4 uur koud boven de elzenhoutsnippers.
  2. Meng de knoflook, het paprikapoeder, de citroenschil en 3 eetlepels olijfolie. Schep de garnalen erdoor en laat een paar uur afgedekt marineren in de koeling.
  3. Week de gelatine in koud water. Verwarm het tomatenwater en los de gelatine er in op. Giet in een sifon en leeg er 1 gaspatroon in. Schud goed en zet minimaal 2 uur in de koeling voor gebruik.
  4. Snijd de stronkjes romaine over de lengte in kwarten. Bestrijk met een eetlepel olie en bestrooi met versgemalen peper en zout. Rooster de kwarten sla op een hete grill op beide snijkanten.
  5. Lepel de avocado uit de schil en snijd in partjes. Meng de blokjes gele tomaat met het limoensap en de rest van de olijfolie. Breng op smaak met versgemalen peper en zout. 6. Gril de garnalen op een hete grill.
  6. Serveer de gebakken garnalen met een paar partjes gerookte avocado, dressing van gele tomaat, toefjes Japanse mayonaise en verse korianderblaadjes. Spuit er wat tomatenschuim bij uit de sifon (goed schudden voor gebruik!) en zet een stolp over het gerecht.
  7. Injecteer vlak voor het serveren wat rook uit een rookpistool onder de stolp.

Voor het tomatenwater ca. 500 ml

  1. Pureer de ingrediënten in een blender tot een fijne puree
  2. Laat uitlekken in een schoongespoelde kaasdoek in een bolzeef.
  3. Vang het vocht op
  4. Breng even kort aan de kook als je het tomatenwater een paar dagen wilt bewaren.

Ingrediënten

  • 2 avocado’s, gehalveerd
  • elzenhoutsnippers
  • 1 teen knoflook
  • ½ tl gerookt paprikapoeder
  • rasp van een ½ citroen
  • 6 el olijfolie
  • 8 grote garnalen
  • 2 blaadjes gelatine
  • 200 ml tomatenwater
  • 1 kropje baby romaine
  • 1 gele tomaat, in blokjes
  • sap van een ½ limoen
  • 1 el Japanse mayonaise
  • verse korianderblaadjes

Voor het tomatenwater ca. 500 ml

  • 1 kilo rijpe pruimtomaten
  • 2 sjalotten
  • 1 teen knoflook
  • 1 el wittewijnazijn
  • enkele takjes tijm, blaadjes gerist

Publicatie datum: 15 november 2017