Stoofpeertjes met karamel

Stoofpeertjes met karamel
Gang
Nagerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Rasp de schil van de citroen en de sinaasappel. Pers de vruchten uit en doe het sap, de rasp, de witte wijn en het appelsap in een pan. Voeg de honing toe.
  2. Verwarm het vocht tot de honing opgelost is en neem van de warmtebron.
  3. Schil de stoofpeertjes secuur met een dunschiller. Laat de stelen eraan zitten.
  4. Verwijder de klokhuizen met een parisienneboor.
  5. Doe de peertjes in de pan bij het vocht. Voeg het opengesneden en uitgeschraapte vanillestokje en de rest van de specerijen toe.
  6. Vul eventueel aan met water zodat de peertjes helemaal onderstaan.
  7. Leg een bord op de peertjes zodat ze goed onderblijven. Breng naar het kookpunt.
  8. Zet de warmtebron lager en laat 45 tot 50 minuten zonder koken stoven. Test met een mesje of de peertjes gaar zijn.
  9. Laat de peren goed uitlekken en dresseer op een schaal.
  10. Serveer er de diverse garnituren in schaaltjes langs.

Opmaak tip • 1 citroen (schoongeboend) • 250 ml soepele rode wijn • 75 g suiker • 4 kruidnagels (optioneel)

Tip Het is helemaal niet zo moeilijk om zelf stoofpeertjes te maken, je moet alleen de tijd nemen om ze zelf goed te schillen en rustig te laten stoven. Wil je ervoor zorgen dat je peertjes echt dieprood kleuren, gebruik dan wat bietensap!

Ingrediënten

Voor de stoofpeertjes met karamel

  • 1 kilogram stoofpeertjes
  • 1 citroen
  • 1 sinaasappel
  • 500 milliliter witte wijn
  • 250 milliliter appelsap
  • 100 gram honing
  • 1 kaneelstokje
  • 2 stukjes steranijs
  • 1 laurierblaadje
  • 1 vanillestokje (opengesneden)

Voor de garnituren

  • CaramelZ zeezout
  • Zeezout
  • Chilistrips
  • Chocoladesaus
  • Vanille-ijs
  • Opgeslagen room
  • Koffiecrunch
  • Blokjes brownie
  • Hazelnootkrokant
  • Stukjes gedroogde vijg

Publicatie datum: 15 november 2017