Matchasushi met asperge

Dit sushigerecht met zalm heeft alles om de smaakpapillen te verrassen.
Gang
Tussengerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Verhit de basilicum zachtjes in de druivenpitolie (laat niet heet worden). Pureer met een staafmixer en laat een nacht trekken. Laat uitlekken in een fijne zeef.
  2. Los 2 gram van het matchapoeder op in de visbouillon. Voeg de rijst toe en kook de sushirijst 10 minuten. Haal van het vuur en laat 10 minuten afgedekt staan. Doe over in een kom en meng de sushi-azijn erdoor.
  3. Maak een marinade van yuzusap, koolzaadolie, suiker, zout en versgemalen peper. Snijd de witte asperges in stukken van circa 5 cm. Wentel ze door de marinade en vacumeer. Gaar 35 minuten op 90°C.
  4. Breng de groene asperges aan de kook in de gevogeltebouillon. Laat 5 minuten garen, voeg de rest van het matchapoeder toe en pureer met een staafmixer. Passeer in een fijne zeef en laat afkoelen.
  5. Snijd de kurkuma in de lengte in vieren en breng aan de kook met de slagroom. Laat 5 minuten trekken. Passeer en breng op smaak.
  6. Frituur de wasabikroepoek op 180°C.
  7. Maak een patroon op de borden van de aspergesaus, kurkumaroom en basilicumolie. Doe de rijst in een hoge steker van 2 cm doorsnee en vorm 4 torentjes. Snijd de zalm in flinterdunne plakjes en vouw ze rond de rijstrolletjes. Plaats de torentjes op de bordjes met saus. Zet de kroepoek ertegenaan en zet de witte asperges ernaastuks Garneer met de Tahoon Cress.

Ingrediënten

  • 30 g basilicum
  • 100 ml druivenpitolie
  • 4 g matchapoeder
  • 250 ml visbouillon
  • 100 g sushirijst
  • 1 el sushi-azijn
  • 4 witte asperges, geschild
  • 1 el yuzusap (of citroensap)
  • 25 ml extra vierge koolzaadolie
  • 1 g suiker
  • 100 g verse zalmfilet
  • 50 g groene-aspergetips, in kleine stukjes
  • 100 ml gevogeltebouillon
  • 2 stukjes verse kurkuma, gehalveerd
  • 100 ml slagroom
  • paar blaadjes Tahoon Cress of basilicumcress
  • 4 stuks wasabikroepoek (Didess, k-e-k)

Publicatie datum: 15 april 2018