Groenten in hun sap

Door wortel, pastinaak en spruitjes te combineren met rode en gele biet ontstaat al een heel uitgebalanceerd gerecht. De bijpassende groente-sappen maken het af.
Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

Voor de sappen

  1. Was de groenten voor de sappen goed en snijd de bietjes en pastinaak in stukken. Centrifugeer alle groenten apart tot sap in de centrifuge en passeer door een fijne zeef. Kook elk sap in tot er 75 ml van over is. Passeer tijdens het koken nogmaals door een fijne zeef.
  2. Schil de groenten voor de groentenbereidingen en maak de spruitjes schoon. Snijd de wortel, bieten en pastinaak op een snijmachine in plakken van 3-4 mm (ze moeten stevig blijven). Kook ze 5 minuten (houd de biet apart).
  3. Rooster het karwijzaad tot het geurt. Maal in de vijzel, meng met de rozemarijn en olijfolie en bestrijk de groenten ermee.
  4. Gaar in een oven van 100°C de spruiten en bieten 45 minuten en de pastinaak en wortel 30 minuten.
  5. Verwarm de groentesappen en monteer ze elk met 25 gram gezouten boter.
  6. Serveer de plakjes groenten en spruiten elk met een beetje van hun eigen saus. Leg er plakjes rundersukade tussen en garneer met de cressen.

Voor de gestoofde rundersukade

  1. Bestrooi het vlees met zout en peper en bak aan beide kanten bruin in wat olie. Doe over in een stoofpannetje.
  2. Bak de groenten even aan in dezelfde pan. Doe samen met de fond, madeira en rozemarijn bij het vlees en stoof 3 à4 uur op laag vuur of met een deksel erop in een oven van 120°C.

Ingrediënten

Voor de sappen

  • 500 g wortel
  • 500 g rode biet
  • 500 g gele biet
  • 500 g pastinaak
  • 500 g spruitjes
  • 125 g gezouten boter

Voor de groentebereiding

  • 1 kleine winterpeen
  • 1 rode biet
  • 1 gele biet
  • 1 kleine pastinaak
  • 12 spruitjes
  • 1 tl karwijzaad
  • 1 el rozemarijn, fijngehakt
  • 100 ml olijfolie
  • 200 g gestoofde rundersukade (zie extra recept onderaan pagina)
  • Cress-soorten: Scarlet, Vene, Basil, Rucola en Shiso Purple

Voor de gestoofde rundersukade

  • 350 g rundersukade
  • Olie
  • 100 g wups (wortel, ui, prei en selderij)
  • 300 ml kalfsfond
  • Scheutje madeira
  • Takje rozemarijn

Publicatie datum: 15 september 2018