Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen. Door op ‘Akkoord’ te klikken accepteer je alle cookies. Lees meer
Wijzig je voorkeur via de ‘Cookie-instellingen’ onder aan de pagina. Lees het
Cookiebeleid
voor meer informatie.
Deze cookies zijn nodig voor de basisfunctionaliteiten van de website en zijn daarom standaard ingeschakeld.
Met deze cookies meten we het gebruik van de website en wordt het mogelijk gemaakt om je een persoonlijkere ervaring te bieden, gebaseerd op je interesses en bestelgedrag. Schakel je deze cookies in, dan kan dat leiden tot een betere ervaring.
Met deze cookies krijg je relevante advertenties en andere content aangeboden op basis van jouw interesses.
Vier verschillende bietensoorten, op vijf manieren bereid: het ultieme bewijs dat de biet uiterst veelzijdig is. Met recht een topproduct, dat meer aandacht verdient in de keuken en op het bord.
Schil de witte biet en snijd in 1 cm brunoise. Blancheer ze 5 minuten en bak ze in 1 eetlepel olie bruin.
Schil de gele biet en snijd in dunne plakjes op een mandoline. Blancheer ze 5 minuten in kokend water met een lepel zout tot ze iets zachter zijn maar nog wel bite hebben. Giet af en spoel koud.
Fruit de sjalotjes in de rest van de olijfolie. Voeg de shiitake toe, bak een paar minuten op matig vuur en breng op smaak met peper en zout.
Haal de rode oerbiet door de sapcentrifuge. Kook het sap (circa 150 ml) in tot circa 2 eetlepels siroop. Meng met de aquafaba en klop in de staande mixer op tot een stevig schuim. Breng op smaak met zout en peper.
Schil de chioggiabiet en snijd flinterdun op de mandoline. Meng de azijn, gember, suiker met 100 ml water en leg de bietjes er maximaal 30 minuten in (anders verliezen ze kleur).
Maak in de keukenmachine een pesto van de koriander, walnoten en olijfolie. Snijd de appel in blokjes.
Presenteer de 5 bereidingen van biet op een grote schaal: de gegrilde witte bietjes met een beetje misodressing, de plakjes gele biet en gebakken shiitake als lasagne en de gefermenteerde rode oerbietjes met veldsla en de blokjes appel. Leg plakjes ingelegde chioggiabiet ertussen en lepel de pesto erover. Schep het schuim van rode oerbiet erbij.
Ingrediënten
2 kleine witte bieten (of 1 grote)
2 el olijfolie
1 gele biet
2 sjalotjes, gesnipperd
200 g shiitake
2 rode oerbieten
50 ml aquafaba (kookvocht van kikkererwten)
2 kleine chioggiabieten
50 ml wittewijnazijn
1 bolletjes stemgember, fijngehakt
1 el suiker
50 g koriander
25 g walnoten
50 ml extra vierge olijfolie
½ rode appel
handje veldsla
2 el misodressing (zie online recept)
200 g gefermenteerde rode oerbietjes (zie online recept)