Balinese makreel

Balinese makreel met gele rijst en gamba's
Gang
Hoofdgerecht Bijgerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

Voor de Balinese makreel

  1. Verhit de olie.
  2. Maak de makreel schoon en snijd in 3 stukken zonder kop en staart.
  3. Marineer de vis circa 15 minuten in de tamarinde.
  4. Bak de makreel in de hete olie en meng vervolgens met de Balimix van Koningsvogel.
  5. Garneer met de gesneden lente-ui.

Voor de gele rijst

  1. Kook de rijst volgens de verpakking
  2. Maak de santen smeerbaar door deze licht te verwarmen.
  3. Wrijf de kurkuma door de smeerbare santen.
  4. Wrijf vervolgens de kurkuma/santenpasta door de gekookte rijstuks

Voor de spicy gamba's

  1. Maak de gamba’s schoon maar laat de kop en staart eraan zitten
  2. Verwijder het darmpje.
  3. Verhit een kleine hoeveelheid wokolie en bak hierin kort de gamba’s.
  4. Meng de gebakken gamba’s met de sambal gorengmix.

Voor de zoetzure komkommer

  1. Snijd de komkommer in de lengte in vieren en snijd de zaden weg
  2. In schuine plakken snijden van circa 1 cm.
  3. Snijd de Spaanse peper, zonder zaden, zeer fijn.
  4. Doe de komkommerplakken en de fijngesneden Spaanse peper in een kom en voeg azijn en suiker toe. Meng het geheel en laat circa 10 minuten marineren.

Tip Gamba's: mini-BBQ: vuurvaste schaal of kommetje waarop een klein roostertje kan om gerecht op houtskool te grillen.

Ingrediënten

Voor de Balinese makreel

  • 3 verse makrelen
  • 150 g tamarindepasta
  • 1 bakje Balimix van Koningsvogel
  • 500 ml zonnebloemolie
  • gesneden lente-ui

Voor de gele rijst

  • 400 g pandanrijst
  • 2 afgestreken el gemalen kurkuma
  • 125 g santen (geconcentreerde kokos)

Voor de spicy gamba's

  • 400 g verse gamba’s
  • O’Life wokolie voor gamba’s
  • 1 bakje Koningsvogel sambal gorengmix

Voor de zoetzure komkommer

  • 1 komkommer
  • ½ Spaanse peper
  • 1 dl natuurazijn
  • 1 el poedersuiker

Publicatie datum: 15 oktober 2018