Baked Alaska

Baked Alaska
Gang
Nagerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Bekleed 8 ronde kommetjes aan de binnenkant met plasticfolie en zorg ervoor dat het goed tegen de randen is gedrukt.
  2. Snijd de cake in dunne plakken en bekleed er de kommetjes aan de binnenkant mee.
  3. Sprenkel er de likeur lichtjes overheen en vul 4 kommen met de ene sorbetijs en 4 kommen met de andere sorbetijs.
  4. Druk met de achterkant van een lepel goed aan, zodat het strak gevuld is en dek af met een laatste plakje cake. Sprenkel er nog een beetje likeur overheen.
  5. Plaats in de vriezer en laat minimaal 1-2 uur goed aanvriezen.
  6. Maak ondertussen het eiwitschuim door 200 gram kristalsuiker met het water voorzichtig te verwarmen in een steelpan tot de suiker is opgelostuks
  7. Zet het vuur hoger, hang een goede keukenthermometer in de pan en kook de siroop door tot 121 °C.
  8. Doe ondertussen het eiwit met de resterende suiker in de kom van een keukenmachine en begin met kloppen zodra de suikersiroop een temperatuur van 115 °C heeft bereikt.
  9. Giet voorzichtig de hete siroop beetje bij beetje bij het kloppende eiwit, zodra deze 121 °C is en het eiwit stevig is.
  10. Blijf kloppen tot het eiwitschuim weer helemaal stevig en afgekoeld is.
  11. Haal het ijs met de cake uit de kommen en smeer met behulp van een paletmes het eiwitschuim ruw over de cake.
  12. Brand het eiwitschuim lichtjes af met behulp van een crèmebrûléebrander.

Opmaak tip Bereidingstijd: ongeveer 30 minuten, plus 2 uur aanvriezen

Tip In plaats van likeur kun je ook suikersiroop, Monin siroop of wat fruitpuree gebruiken om de cake mee te besprenkelen.

Producten uit dit recept

Ingrediënten

  • 4-8 bollen zwartebes-sorbetijs
  • 4-8 bollen mangosorbetijs
  • 450 g boerencake naturel
  • 1 borrelglaasje likeur naar keuze (bijvoorbeeld bessenlikeur)
  • Voor het eiwitschuim:
  • 3 eiwitten
  • 240 g suiker
  • 50 ml water

Bijpassende dranksuggestie

Publicatie datum: 15 februari 2019