Gevulde appeltjes met olijfolie-ijs

Een frisse appel met zoete vulling speelt de hoofdrol in dit gerecht. Maar het zachte olijfolie-ijs en de weldadig schuimende saus vormen een verrassende twist van het plot.
Gang
Nagerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

Voor de gevulde aardappeltjes

  1. Kook de olijven op in de suikerstroop en laat ze een nacht staan.
  2. Pulseer 50 g van de olijven met de rozijnen in de foodprocessor, voeg het amandelmeel toe en draai tot een spijsachtige structuur ontstaat.
  3. Vul de appeltjes met deze spijs. Kwast ze in met gesmolten boter en rol ze dan door de suiker zodat ze rondom met suiker bedekt zijn. Bak de appeltjes 10-15 minuten in een oven van 175°C (pas op dat ze niet te ver garen en uit elkaar vallen).
  4. Draai de pistachenoten fijn.
  5. Maak met een ring rondjes van de gemalen nootjes op borden.
  6. Zet er een lauwwarm appeltje naastuks Garneer het appeltje met Honny Cress. Maak een quenelle van olijfolie-ijs op de gemalen nootjes en leg de overige olijven erbij. Spuit het schuim uit de kidde op het bord (het schuim vormt een saus, het blijft niet rechtop staan). Bestrooi de saus met de gemalen nootjes.

Voor het olijfolie-ijs

  1. Kook suiker met honing, citroensap en water op. Laat afkoelen.
  2. Voeg xanthaan toe en los deze op met de staafmixer.
  3. Voeg dan de olijfolie toe en emulgeer met de staafmixer.
  4. Draai er in de sorbetère een sorbet van.

Voor de schuimsaus van olijfolie

  1. Meng water, suiker en xanthaan met een staafmixer.
  2. Draai de olie erdoor.
  3. Doe over in een kidde en belucht met een patroon. Bewaar in de koeling tot gebruik.

Ingrediënten

Voor de gevulde aardappeltjes

  • 75 g zwarte olijven zonder pit
  • 200 ml suikerstroop (1:1)
  • 50 g rozijnen
  • 50 g amandelmeel
  • 4 kleine handappels (bijv. elstar), geschild en uitgehold
  • 50 g gesmolten boter
  • 3 el kristalsuiker
  • 25 g gepelde pistachenoten, geroosterd
  • ¼ bakje Honny Cress
  • 1 recept olijfolie-ijs
  • ½ recept schuimsaus van olijfolie (zie extra recept)

Voor het olijfolie-ijs

  • 100 g suiker
  • 25 g honing
  • 200 ml water
  • 1½ g xanthaan
  • 50 ml olijfolie geïnfuseerd met vanille en kardemom

Voor de schuimsaus van olijfolie

  • 100 ml water
  • 50 g suiker
  • 1 g xanthaan
  • 41 ml olijfolie

Publicatie datum: 15 februari 2019