Tarte Tatin van meloesuien en jonge crottin

Een klassiekertje: zoete uitjes met geitenkaas. De uitjes werden gekookt in port met kruidige tijm en de heerlijk frisse, jonge geitenkaas werd puur gelaten.
Gang
Voorgerecht
Aantal Personen
4 5 6 7 8

Bereidingswijze

  1. Schil de uitjes en zet ze op met de port en de tijm. Voeg groentebouillon toe tot de uitjes onderstaan. Kook ze op niet te hoge stand in circa 45 minuten gaar.
  2. Schep de uitjes uit het vocht en laat ze afkoelen. Kook het vocht in tot een dunne siroop.
  3. Prik gaatjes in het bladerdeeg en steek er een rondje zo groot als de taartvormpjes uit. Leg de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bedek met een vel bakpapier. Leg er iets op, bijvoorbeeld een andere bakplaat, zodat het deeg niet gaat rijzen. Bak het bladerdeeg in een voorverwarmde oven van 180°C in 25 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen.
  4. Vet de vormpjes in met boter en leg de uitjes erin. Verdeel de siroop erover en zet ze weg tot je ze gaat opwarmen.
  5. Leg het bladerdeeg op de uitjes en warm de taartjes een kwartiertje op in een oven van 160°C. Keer de taartjes om op een bord en verkruimel er wat crottin over. Bestrooi met nog wat tijm.
  6. Geef een heel taartje per persoon of snijd hem doormidden als het onderdeel is van een groot menu.

Opmaak tip Bereidingstijd: 1 uur

Ingrediënten

  • 600 g meloesuitjes (of andere kleine zilveruitjes)
  • 400 ml rode port
  • 4 takjes tijm
  • groentebouillon
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 1 el boter
  • 1 jonge crottin de chèvre
  • 4 lage taartvormpjes van ca. 8 cm ø

Publicatie datum: 15 april 2019