Geometrische Rabarbertaart

Door wat extra tijd te besteden aan het snijwerk van de rabarber, krijg je een prachtig visueel effect.
Gang
Nagerecht

Bereidingswijze

  1. Meng voor het deeg de boter met de suiker in een standmixer met de garde tot een crème. Voeg het ei toe en meng even door. Meng daarna met een deeghaak de bloem en een snuf zout erdoor. Stort alles op het werkblad als het een beetje samenhang krijgt en kneed alles nog even door met de hand. Pak in vershoudfolie en laat een nacht rusten in de koeling.
  2. Maak het deeg wat soepeler door het wat te kneden. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een lap van iets minder dan een halve centimeter dik. Keer af en toe en bestuif als het nodig is met meer bloem.
  3. Bestuif de vorm met bloem en schud de eventuele overtollige bloem eruit. Bekleed de vorm met het deeg en snijd overhangend deeg weg (dit kun je later gebruiken).
  4. Maal voor de vulling de amandelen fijn in de keuken-machine. Voeg de boter en de suiker toe en maal alles tot het een soort spijs wordt. Voeg de bloem toe en daarna stuk voor stuk al draaiend de eieren. Verdeel deze crème over de taartbodem, bijvoorbeeld met een spuitzak.
  5. Was de rabarber. Verwijder de grofste draden, schillen is niet nodig. Snijd de rabarber nu in gelijkmatige ‘vierkante’ stukjes en snijd de stukjes diagonaal doormidden. Bedek hiermee de crème op de taartbodem. Leg de rabarber om-en-om en baksteensgewijs.
  6. Bestrooi met de suiker en bak de taart 50 minuten in een oven van 180°C. Controleer tussendoor of het niet te hard gaat (zet desnoods de oven wat lager). Laat afkoelen en snijd in punten.

Ingrediënten

Voor de rababertaart

  • 6-8 stengels rabarber
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • Deeg
  • 250 g boter, op kamertemperatuur
  • 180 g fijne kristalsuiker
  • 1 groot ei
  • 375 bloem + extra om te bestuiven

Voor de vulling

  • 200 g blanke amandelen
  • 150 g boter
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 50 g bloem
  • 4 eieren
  • Extra:
  • 1 taartvorm van ca. 30 cm ø, ingevet met boter

Publicatie datum: 15 juli 2019