Basisrecept pretzeldeeg

Wie aan Duitsland denkt, denkt aan 'Brezel', oftewel pretzels. Deze broodjes hebben misschien een eenvoudige basis, maar je kunt er prachtige gastronomische creaties mee maken.
Gang
Lunchgerecht Bijgerecht

Bereidingswijze

  1. Verwarm de melk tot lauwwarm. Voeg in een mengkom de gist en suiker toe aan de melk en laat 15 minuten staan.
  2. Voeg de bloem, het zout, bakpoeder en boter toe aan het melkmengsel en kneed alles met een kneedhaak tot een soepel deeg (voeg wat bloem toe als het te plakkerig blijft en wat melk als het te droog wordt). Kneed alles 5 minuten door.
  3. Vet een kom in met de zonnebloemolie. Doe het deeg erin en dek af met een schone theedoek. Laat ruim 1 uur rijzen.
  4. Bereid het deeg verder zoals vermeld staat in de recepten.

Voor een basispretzel

  1. Breng een pan met 2 liter water aan de kook.
  2. Voeg het zout en de baking soda toe (pas op, het gaat een beetje bruisen).
  3. Dompel de pretzels ongeveer 10 seconden onder in het zacht kokende water en leg ze op een met olie ingevette bakplaat.
  4. Bestrooi met fleur de sel. Laat ze iets opdrogen en zet ze 20 minuten in een oven van 200°C.

Ingrediënten

  • 250 ml melk
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 1 tl rietsuiker
  • 400 g bloem
  • 1 tl zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 75 g boter, op keukentemperatuur
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 el zout
  • 2 el baking soda
  • fleur de sel
  • Extra: bakplaat

Publicatie datum: 15 september 2019