Plaattaart van paddenstoelen met bacon en salie

Plaattaart van paddenstoelen met bacon en salie
Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
4 5 6 7 8

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Hak voor de tapenade de kastanjechampignons fijn. Verwarm een beetje olijfolie in een anti-aanbakpan en fruit er de sjalot en de knoflook in aan.
  3. Voeg de champignons toe en laat fruiten tot het vocht is verdampt. Kruid met zout en peper.
  4. Schep in de keukenmachine, voeg de rest van de ingrediënten toe en mix tot een niet te fijne tapenade. Voeg eventueel nog wat olijfolie toe als het te dik blijft.
  5. Leg het pizzadeeg op een bakmatje op een bakplaat en snijd er een grote cirkel van. Steek er in het midden nog een cirkel uit, zodat een ‘wiel’ ontstaat.
  6. Smeer lichtjes in met de tapenade.
  7. Snijd de portobello in uiterst dunne plakjes en bekleed de bodem dakpansgewijs met halve plakjes bacon en de plakjes portobello. Steek er her en der salieblaadjes tussen, maar houd er wel enkele achter.
  8. Smeer nog lichtjes in met wat tapenade en bak het in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar in de oven.
  9. Maak ondertussen de verschillende paddenstoelen schoon en bak deze mooi goudbruin in roomboter. Kruid met zout en peper en schep er de peterselie doorheen.
  10. Frituur de achtergehouden salieblaadjes enkele seconden in hete olie, zodat krokante chips ontstaat.
  11. Neem de plaattaart uit de oven, verdeel er de paddenstoelen over en spuit er dopjes van de truffelmayonaise op.
  12. Leg de saliechips erop en bestrooi nog met wat paddenstoelenpoeder.

Ingrediënten

Voor de plaattaart

  • 1 plak Tante Fanny pizzadeeg
  • 3 portobello's
  • 12 plakjes bacon
  • ⅙ bos salie
  • 500 g Alle Dag Vers paddenstoelen (851980)
  • 2 el roomboter
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • O'life Culinaise truffel
  • 1 tl paddenstoelenpoeder
  • versgemalen peper
  • fleur de sel

Voor de tapenade

  • 200 g kastanjechampignons
  • 1 gesnipperde sjalot
  • 1 gesnipperd teentjeknoflook
  • 4 el olijfolie
  • 3 takjes oregano
  • 8 takjes fijngeseden platte peterselie
  • 2 grote el uitgelekte zilveruitjes
  • 2 grot el uitgelekte kappertjes
  • versgemalen peper
  • fleur de sel

Publicatie datum: 15 september 2019