Rodewijnsaus

Rodewijnsaus
Gang
Bijgerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Maak de sjalot en de knoflook schoon en snijd niet te grof.
  2. Schep in een ruime sauspan en voeg de laurier, de tijm en de rode wijn toe.
  3. Breng het geheel aan de kook en laat reduceren tot er nog maar ongeveer 1,5 deciliter aan vocht over is.
  4. Blus af met de kippenfond en laat opnieuw krachtig reduceren. Het mag tot meer dan de helft reduceren.
  5. Controleer of het geheel sterk genoeg is ingekookt en dus krachtig genoeg is.
  6. Giet door een fijne zeef en schenk terug in de pan.
  7. Monteer luchtig met ijskoude klontjes roomboter met behulp van een staafmixer en breng indien nodig verder op smaak met peper en zout.

Tip- Een rodewijnsaus wordt normaalgesproken gemaakt op basis van een kalfsfond of runderfond. Maak je deze echter op basis van gevogelte- of kippenfond, dan is deze wat neutraler van smaak en dus breder toepasbaar.

- Je kunt bij de bereiding van deze saus dezelfde wijn gebruiken die je ook bij het gerecht serveert. Laat je adviseren door de wijnspecialist of culinair adviseur in jouw Sligro-vestiging voor de perfecte wijn.

  

Ingrediënten

  • 4 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 laurierblaadjes
  • 4 takjes tijm
  • 1 fles rode wijn
  • 1 l krachtige kippenfond
  • 100 g ijskoude roomboter (in blokjes)
  • versgemalen peper
  • zout

Publicatie datum: 15 oktober 2019