Vegetarische 'pho chay' met shiitakebouillon

Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
4 5 6

Bereidingswijze

  1. Zet een soeppan op het vuur en leg de ui met de snijkant naar beneden in de pan. Laat die kant bijna zwart worden. Neem uit de pan en zet het vuur laag. Voeg de olie toe en bak hierin de shiitake enkele minuten. Voeg de venkel, wortel, steranijs, kaneelstokjes, kruidnagels, pimentkorrels, knoflook en gember toe en bak alles 15 minuten. Schep regelmatig om.
  2. Blus af met 2 liter water en voeg de ui weer toe. Breng aan de kook en zet het vuur laag. Laat alles op lage stand circa 1 uur trekken. Kook in een schep van de bouillon de zoete aardappel in ruim 10 minuten gaar. Voeg na 5 minuten de paddenstoelen toe.
  3. Zeef de bouillon door een natte (kaas)doek of uitgespoelde theedoek. Breng de bouillon op smaak met zout.
  4. Schep de noedels in een kom, schenk de bouillon erover en voeg de paddenstoelen, zoete aardappel en radijs toe. Verwarm de kokosroom en schuim op met een staafmixer. Schep wat op de pho en serveer met wat limoenrasp, chili-olie en extra garnituur naar keuze (zie kader).

Garnituurvariaties

  1. verse kruiden (koriander, (Thaise) basilicum, munt
  2. extra groenten: andere paddenstoelen als bundelzwam en enoki, bosui
  3. smaakmakers: chili-olie, sesamolie, verse geraspte gember

Producten uit dit recept

Ingrediënten

  • 1 grote ui, gehalveerd
  • 2 el zonnebloemolie
  • 500 g shiitake
  • 1 venkel, gesneden
  • 1 kleine winterwortel, geschild
  • 4 stuks steranijs
  • 2 kaneelstokjes
  • 5 kruidnagels
  • 5 pimentkorrels
  • 6 teentjes knoflook, geplet
  • 100 g gember, geschild en grof gesneden
  • 1 grote zoete aardappel, geschild en in plakjes
  • handje mooie paddenstoelen (zoals shiitake en koraalzwam)
  • 75-100 g instant noedels
  • enkele radijsjes, in dunne plakjes
  • 100 ml kokosroom
  • limoenrasp, naar smaak
  • chili-olie, naar smaak

Publicatie datum: 15 januari 2020