Vispho met kraakheldere makreelbouillon

Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
4 5 6

Bereidingswijze

  1. Snijd de makreel in moten. Snijd de onderste helft van de venkel grof (houd het loof apart). Rooster de makreel met de gesneden venkel, wortel, steranijs, kaneel, kruidnagel, piment en limoen in een braadslee circa 25 minuten in een oven van 180°C.
  2. Snijd de pijlstaartinktvis in ringen. Verhit de olie in een ruime soeppan en bak hierin de ringen en tentakels met de knoflook op zeer hoge stand 1 minuut (laat de knoflook niet verbranden!). Schep alles op een schaal. Bak in dezelfde pan zonder olie de mosselen tot ze opengaan. Schep de mosselen bij de pijlstaart.
  3. Doe de laurierblaadjes met de tomaten en 2 liter water in de soeppan. Schep de makreel en garnituur erbij, schraap ook de restjes uit de braadslee en voeg toe. Breng rustig aan de kook, zet dan direct laag en laat ruim een half uur op circa 70°C trekken.
  4. Zeef de bouillon door een natte (kaas)doek. Breng de bouillon op smaak met vissaus. Eventueel kun je nog wat visvlees van de makreel plukken en toevoegen, mits dit niet te droog is.
  5. Schep de noedels in een kom, schenk de bouillon erover en maak af met de inktvis, mosselen, de rest van de venkel (dungesneden), het venkelkruid, chili-olie en extra garnituur naar keuze.

Garnituurvariaties

  1. verse kruiden: (Thaise) koriander, (Thaise) basilicum, munt
  2. extra groenten: bosui, jonge prei, wortel
  3. extra vis: gare kreeft, garnalen, dunne reepjes rauwe makreel of kingfish
  4. platte rijstnoedels, miehoen, rijst
  5. smaakmakers: rode peper, limoen, vissaus, sriracha, chili-olie, versgeraspte gember

Producten uit dit recept

Ingrediënten

  • 3 verse makrelen, schoongemaakt, maar met kop
  • 1 venkel
  • 1 kleine winterwortel, geschild
  • 4 stuks steranijs
  • 2 kaneelstokjes
  • 5 kruidnagels
  • 5 pimentkorrels
  • 1 limoen, in partjes
  • 6-8 pijlstaartinktvissen, schoongemaakt
  • 1 el zonnebloemolie
  • 4 teentjes knoflook, in plakjes
  • handje schoongemaakte mosselen
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 tomaten, gehalveerd
  • vissaus, naar smaak
  • 75-100 g instantnoedels
  • chili-olie, naar smaak

Publicatie datum: 15 januari 2020