'Terrine' van octopus

Kraken is een mythisch zeewezen, waarschijnlijk gebaseerd op een grote inktvissoort. Door deze prachtige octopusterrine te serveren met Kraken-rum maak je het plaatje compleet. Stoer, sfeervol en bovenal monsterlijk lekker.
Gang
Voorgerecht
Aantal Personen
10 11 12

Dit is één van de weinig recepten in de wereld met slechts 1 ingrediënt en wordt gemaakt in veel landen rond de Middellandse zee. Je kunt een citroenschil meekoken, verse knoflook of bijvoorbeeld laurier. Maar deze basis is al idioot smakelijk dus heeft niets nodig. Voeg geen zout toe want het wordt al vrij hartig.

Bereidingswijze

  1. Snijd de koppen van de octopus. Haal de koppen leeg en verwijder ook de 'snavel' in het midden van de tentakels. Spoel alles schoon onder water. Laat kort uitlekken en doe het nu met een beetje aanhangend water in een ruime pan en zet op het vuur. Zet het vuur laag en laat met de deksel op de pan rustig ongeveer 75 minuten stoven. Controleer af en toe. Je zult zien dat er (veel) vocht uit komt, hou het allemaal net aan de kook en keer de octopus af en toe om. Als de octopus echt bijna onder water staat giet je wat water af want je wilt het stoven, niet koken. Stop als de octopus gaar is een mes gaat er dan met een beetje weerstand maar gemakkelijk in. Je voelt het vanzelf. Let op misschien is de inktvis al na 60 minuten goed, misschien pas na 90 minuten.
  2. Neem de octopus uit de pan en laat een beetje afkoelen. Snijd de boven en onderkant van een rechte frisdrankfles. Zet de fles in een hoge maatbeker. Snijd de tentakels van de inktvis los en de koppen in reepjes. Vul hiermee de fles. Gewoon tentakel voor tentakel en af en toe een reepje van de kop. Duw af en toe aan (dat gaat goed met een iets smallere fles zoals een wijnfles die je erin duwt) en probeer hem mooi gelijkmatig te vullen. Laat met de wijnfles gevuld met water (dus onder druk) in de koelkast koud worden en opstijven. Dat duurt een paar uurtjes maar je kunt het ook de dag ervoor voorbereiden.
  3. Duw de 'terrine' rustig met de wijnfles uit de vorm. Snijd er met een scherp mes zo dun mogelijke plakjes van.

Serveertip Je kunt het serveren met een streepje goede olijfolie, wat (chili)peper, gebakken of gefrituurde aardappel en een partje citroen.

Producten uit dit recept

Ingrediënten

  • ca. 3 kilo octopus(diepvries), ontdooid

Publicatie datum: 15 mei 2020