Cassoulet

Meer pret met cassoulet! Deze voedzame maaltijd met witte bonen, worstjes en gekonfijte eendenbout is niet voor niets een eeuwenoud Frans succesrecept.

Gang
Lunchgerecht Hoofdgerecht
Aantal Personen
12

Bereidingswijze

  1. Week de bonen 12 uur in water.
  2. Verhit het ganzenvet in een ruime pan en pan en bak hierin de ui en knoflook op middelhoge stand 5 minuten. Voeg tijm, laurier, zwoerd en buikspek toe en schenk er 2 liter water bij. Kook op lage stand in circa 1,5 uur gaar.
  3. Giet de bonen af. Neem het vlees uit de bouillon en houd apart. Kook de bonen in de bouillon in een ruime pan op middelhoge stand beetgaar.
  4. Snijd het spek in 12 stukken (omdat de zwoerd al erg zacht is hoeft die waarschijnlijk niet gesneden te worden). Leg de worsten en bouten in een ruime ovenschaal en schep de bonen en de bouillon erbij. Zet alles nog 2 uur in een oven van 180°C. Schep halverwege een paar keer door zodat de korst wat gebroken wordt.
  5. Leg de eendenbouten op de schotel en zet nog 15 minuten in de oven zodat de eend warm en knapperig is. Bestrooi met wat peterselie en serveer direct in de schaal of portioneer door eend en worst te halveren.

Producten uit dit recept

Ingrediënten

  • 1 kilo gedroogde witte bonen
  • 4 el ganzenvet
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gesneden
  • paar takjes tijm
  • 1 laurierblad
  • 1 stukje zwoerd, ter grootte van een hand
  • 500 g buikspek (bijvoorbeeld Livar)
  • 6 varkensworsten
  • 6 gekonfijte eendenbouten (kant-en-klaar)
  • 2 takjes bladpeterselie, de blaadjes gesneden

Publicatie datum: 15 juli 2020