Larb met noedels (en Iberico varkensvlees)

Larb is van oorsprong een salade op basis van gehakt en rijst. Hier gebruiken we naast rijst ook noedels en fungeert uit gebakken Iberico als topping. Waterkastanjes zorgen voor extra crunch.

Gang
Lunchgerecht
Aantal Personen
10

Bereidingswijze

  1. Rooster de rijst 15 minuten op middelhoge stand in een koekenpan. Schud regelmatig zodat de rijst mooi goudbruin wordt. Laat afkoelen en stamp de rijst fijn in een vijzel.
  2. Wel de rijstnoedels 15 minuten in koud water zodat ze zacht worden. Knip ze met een schaar wat korter en kook ze 2 minuten in water met zout. Giet af, en spoel koud af en laat uitlekken.
  3. Verhit de olie en bak hierin de shiitake 3 minuten op hoge stand. Houd apart. Bak in dezelfde pan het vlees op hoge stand 5 minuten. Zet de warmtebron laag en bak nog 10 minuten. Voeg bosui, knoflook, laos, gember en waterkastanje toe en bak nog 2 minuten.
  4. Meng limoensap met vissaus en schep alles met de gehakte kruiden, de peper en gebakken shiitake door de noedels. Laat even staan, proef en breng op smaak met meer limoensap en/of vissaus. Schep de rijst er door.
  5. Schep de salade op borden en serveer met het vlees als topping.

Ingrediënten

  • 100 g jasmijnrijst
  • 750 g rijstnoedels
  • 2 el zonnebloemolie
  • 500 g minishiitake
  • 300 g secreto Iberico, in kleine blokjes
  • 2 bosuitjes, in fijne ringen
  • 5 teentjes knoflook, fijngehakt
  • ca. 2 cm laos, geraspt
  • ca. 5 cm gember, geraspt
  • 10 waterkastanjes, in brunoise
  • 2 limoenen, uitgeperst
  • 5 el vissaus
  • 10 takjes munt, de blaadjes grof gesneden
  • 10 takjes koriander, de blaadjes grof gesneden
  • 10 takjes peterselie, de blaadjes grof gesneden
  • 1 kleine chilipeper, fijngesneden

Publicatie datum: 15 juli 2020