Fonioballetjes met chimichurri

Gang
Amuse Bijgerecht Hapje
Aantal Personen
12

Bereidingswijze

  1. Verhit de olijfolie en bak hierin de sjalot, knoflook, komijn en gerookt paprikapoeder 1 minuut. Voeg de fonio toe en bak nog 1 minuut. Voeg 250 ml kokend water toe en zout naar smaak. Roer nog 2 minuten zodat de fonio al het water opneemt. Schep alles in een ruime schaal en laat afkoelen.
  2. Schep in de keukenmachine met de citroenrasp, het ei en peper en zout. Maal het geheel met de pulse knop tot een samenhangend geheel (blijft het te vochtig, voeg dan wat paneermeel toe). Rol van dit mengsel met natte handen balletjes ter grootte van een bitterbal. Rol ze door het paneermeel.
  3. Verhit de olie en bak hierin de balletjes in 3 minuten lichtbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer met de chimichurri.

Chimichurri

  1. Meng gehakte blaadjes van 15 takjes krulpeterselie, gehakte blaadjes van 5 takjes oregano, 1 fijngehakt teentje knoflook, 1 theelepel chilivlokken, 4 cherrytomaatjes in brunoise, 2 eetlepels rodewijnazijn en 2 eetlepels citroensap met 4 eetlepels olijfolie.
  2. Laat 5 minuten staan. Proef en breng op smaak met zout en peper.

Tip

Kun je geen fonio vinden dan kun je ook teff of quinoa gebruiken. Voeg als het niet goed genoeg plakt wat extra ei en paneermeel toe.

Ingrediënten

  • 1 el olijfolie
  • 1 sjalot, fijn gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 125 g fonio
  • rasp van 1 citroen
  • 1 ei
  • 6 el paneermeel
  • 2 liter olie, om te frituren
  • chimichurri

Publicatie datum: 15 januari 2021