Pommepomme tarte Tatin

Gang
Nagerecht
Aantal Personen
2

Bereidingswijze

  1. Laat de suiker in etappes karamelliseren. Voeg op het laatst de roomboter toe en meng dit tot een homogene massa. Verdeel de karamel over de bakvormen (houd een klein beetje achter).
  2. Dresseer de appelschijven over de karamel. Verdeel de rest van de karamel over de appel en zet 20 minuten in een oven van 150°C.
  3. Meng de bloem met de poedersuiker en een snuf zout. Verkruimel dit samen met de koude boter tot een grove kruimel. Voeg langzaam het water toe, tot het deeg bij elkaar komt. Laat even rusten.
  4. Bestuif het deeg en het werkblad met bloem en rol hierop het deeg voorzichtig uit tot een dikte van 3 mm. Prik het in en steek er twee cirkels uit ter grootte van de bakvormen.
  5. Leg het deeg over de gegaarde appel en stop de randen in. Verhoog de oventemperatuur naar 180ºC en bak hierin de tarte Tatin circa 20 minuten. Laat even afkoelen.
  6. Plaats een bord ondersteboven op de tarte Tatin en draai hem om. Serveer met een quenelle crème fraîche.

Ingrediënten

  • 50 g suiker
  • 10 g roomboter
  • 2 elstarappels, geschild en in schijven
  • 90 g bloem (+ extra om te bestuiven)
  • 20 g poedersuiker
  • 60 g koude boter, in blokjes
  • 25 ml koud water
  • crème fraîche, om te garneren
  • Extra: twee eenpersoons bakvormpjes

Publicatie datum: 15 januari 2021