• Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt

Luchtige rabarberwolken

Wolken van rabarber met sponscake en gepocheerde rabarber.

Nagerecht 4 personen

Bereidingswijze

  1. Snijd de onder- en de bovenkant van de rabarber en trek er de draden af. Snijd de rabarber in stukken en doe met de steranijs, de verse gember en 2 el suiker in een pan. Voeg er water aan toe tot het net onder staat en breng aan de kook.
  2. Laat 15 minuten zachtjes pruttelen en zeef dan door een fijne zeef. Vang het vocht op. 
  3. Als je de steranijs en de gember verwijdert, kun je de puree gebruiken als een rabarbercompote.
  4. Weeg het vocht af en voeg er de helft van het gewicht aan kristalsuiker aan toe. Giet in een steelpan en verwarm tot de suiker is opgelost. Laat 2 minuten pruttelen. Verfris de siroop met een beetje citroensap en giet in een schone fles. Laat volledig afkoelen.
  5. Doe alle ingrediënten voor de sponscake in de keukenmachine en draai tot een gladde massa. Wrijf door een zeef en schenk in een sifon. Draai de dop erop en belucht met 1 patroon. Zet koud weg.
  6. Snijd de onder- en de bovenkant van de rabarberstengels en trek er de draden af. Leg in een passende pan en schenk er de helft van de rabarbersiroop bij. Vul eventueel aan met een beetje water tot ze net onder staan. Breng aan de kook, zet het vuur uit en laat de rabarber afkoelen in het vocht.
  7. Maak de aardbeien schoon en snijd er 8 doormidden. Marineer deze 10 minuten met een klein beetje rabarbersiroop.
  8. Pureer de rest van de aardbeien met de rest van de siroop, zeef door een fijne zeef en voeg zoveel water toe tot je 7 dl hebt. Mix met een staafmixer de sucro of de lecithine erdoorheen en giet in een lage bak. Hang er de bol van een vijverpompje in en zet aan. Laat pruttelen tot mooie bellen ontstaan.
  9. Spuit de massa van de sponscake in papieren bekertjes en zet ze ongeveer 1 minuut in de magnetron op vol vermogen. Draai de bekertjes direct om en laat even staan.
  10. Haal de gepocheerde rabarber uit het vocht, dep droog en leg sierlijk op het bord. Scheur de luchtige sponscake in stukjes en verdeel langs de rabarber. Leg er de gemarineerde aardbeien langs en lepel er ten slotte de rabarberwolken overheen. Je kunt er eventueel nog een bolletje aardbeiensorbet- of roomijs bij serveren.

Tip

Beschik je niet over een vijverpompje, dan kun je de wolken maken met behulp van een staafmixer.

Wijntip

Michele Chiarlo Moscato d'Asti Anniversario (163028)

Biertip

Rodenbach Fruitage (113444)

Ingrediënten

  • 250 g rabarbersiroop
  • 5 g sucro of 3 g lecithine
  • 4 stengels rabarber
  • 200 g aardbei


Voor de sponscake:

  • 150 g gepureerde aardbei
  • 150 g eiwit
  • 85 gemalen amandel (amandelpoeder)
  • 65 g eidooier
  • 30 g bloem

Voor de rabarbersiroop:

  • 500 g rabarber
  • 2 cm verse gember
  • 3 steranijzen
  • water
  • kristalsuiker
  • citroensap