Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen. Door op ‘Akkoord’ te klikken accepteer je alle cookies. Lees meer
Wijzig je voorkeur via de ‘Cookie-instellingen’ onder aan de pagina. Lees het
Cookiebeleid
voor meer informatie.
Deze cookies zijn nodig voor de basisfunctionaliteiten van de website en zijn daarom standaard ingeschakeld.
Met deze cookies meten we het gebruik van de website en wordt het mogelijk gemaakt om je een persoonlijkere ervaring te bieden, gebaseerd op je interesses en bestelgedrag. Schakel je deze cookies in, dan kan dat leiden tot een betere ervaring.
Met deze cookies krijg je relevante advertenties en andere content aangeboden op basis van jouw interesses.
Doe de rode port met de basterdsuiker in een steelpannetje en laat op een laag pitje zachtjes inkoken tot het stroperig begint te worden. Neem van het vuur, roer er de koude boter doorheen en laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Verwarm in een kookpan 50 gram boter tot deze is gesmolten. Voeg de bloem toe en roer tot de bloem volledig is opgenomen en loskomt van de bodem.
Voeg beetje bij beetje de melk toe en blijf roeren met een garde tot er geen klontjes meer in zitten.
Los er de gruyère of Parmezaanse kaas in op en verkruimel er de stilton in. Kruid met een mespuntje nootmuskaat, een snufje zout en wat versgemalen peper. Neem van het vuur.
Klop het eiwit volledig stijf in een vetvrije kom en spatel voorzichtig door de enigszins afgekoelde massa.
Smeer kleine pannetjes of porseleinen schaaltjes aan de binnenkant in met de zachte boter. Om ze extra goed te laten souffleren, kun je ze het beste van boven naar beneden insmeren met de boter. Bestrooi lichtjes aan de binnenkant met bloem en schep er de massa tot aan de rand in. Tik de schaaltjes voorzichtig op het aanrecht en zorg dat de potjes egaal zijn gevuld.
Plaats 15-20 minuten in de voorverwarmde oven en doe de deur in geen geval tussendoor open, dan zakken de soufflés namelijk in.