• Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt

Tartelette van oosterscheldekreeft met crème van doperwt en ricotta

Tartelette van oosterscheldekreeft met een crème van doperwt, ricotta, zilte groenten, basilicum, ricotta en een jus van geroosterd hennepzaad.

Voorgerecht Tussengerecht 4 personen Lunchgerecht Hapje Hoofdgerecht

Bereidingswijze

  1. Steek het deeg uit, vul er tartelettevormpjes mee en bak deze 15 minuten blind in de oven van 170 °C.
  2. Kook de kreeften gedurende 4 minuten in gezouten, kokend water en haal uit de pan.
  3. Maak de kreeft schoon en verdeel het vlees in 4 porties.
  4. Breng de slagroom aan de kook, kook er de doperwten 2 minuten in en draai vervolgens glad in de blender met 15 gram boter. Laat volledig afkoelen.
  5. Rooster het hennepzaad in een droge pan op middelhoog vuur.
  6. Draai het geroosterde hennepzaad fijn in een keukenmachine met de sushiazijn, 120 gram water en zout naar smaak.
  7. Blancheer de basilicum kort en koel terug in ijswater.
  8. Verwarm de zonnebloemolie tot 55 ºC.
  9. Knijp het water uit de basilicum, voeg toe aan de zonnebloemolie en laat 2 minuten in een keukenmachine draaien.
  10. Zeef de basilicumolie.
  11. Dresseer een streep doperwtencrème op de tartelette en leg er de kreeft op.
  12. Snijd de avocado in dunne plakjes en dresseer naast de kreeft.
  13. Verdeel de ricotta over de tartelette.
  14. Snijd de peultjes fijn en maak aan met olijfolie, peper en zout.
  15. Snijd de appel in dunne reepjes en verdeel over de tartelette.
  16. Dresseer stukjes little gem, de zeekraal, de sojabonen, zeebanaantjes en enkele takjes cress over het gerecht. Garneer met de bloemblaadjes.
  17. Steek enkele stukjes van het perkamentbrood tussen het gerecht.
  18. Dresseer de hennepcrème speels om de tartelette en druppel er ten slotte wat basilicumolie overheen.

Tip

  • Kook de kreeft van tevoren af.
  • Maak de crème van doperwt van tevoren, zodat deze mooi kan opstijven.
  • Serveer het gerecht eens een keer in het klein, als hapje of amuse.
  • Vervang de ricotta door geitenkaas of Parmezaanse kaas.
  • Het oosterscheldekreeftseizoen loopt vanaf donderdag 25 maart tot en met donderdag 15 juli. Oosterscheldekreeft is vanaf dinsdag 30 maart volop verkrijgbaar bij Sligro.
  • Je kunt het gerecht ook van 1 oosterscheldekreeft maken. Deel de gekookte kreeft op in stukjes en verdeel deze over de tartelette.

Wijntip

Gérard Bertrand Domaine de l'Aigle Chardonnay (540411)

Ingrediënten

  • 2 oosterscheldekreeft
  • 1 pak Tante Fanny quiche taartdeeg (546064)
  • 300 g doperwten (ontdooid)
  • 25 cl ongezoete slagroom
  • 15 g gezouten roomboter
  • 120 g hennepzaad
  • 75 g sushiazijn
  • 1 bos basilicum
  • 3 dl zonnebloemolie
  • 25 g ricotta
  • 1 little gem
  • 80 g avocado
  • ½ grannysmithappel
  • 20 g peultjes
  • 40 g sojabonen
  • 150 g zeebanaantjes
  • 30 g zeekraal
  • 4 st viooltjes
  • perkamentbrood
  • 1 bakje vene cress
  • 1 bakje borage cress