Gekonfijte eendenbout van de barbecue

Tamme eendenbout, gekonfijt in zijn eigen vet.

Gang
Hoofdgerecht Bijgerecht Component
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Snijd het teveel aan vet van de eendenbouten en bestrooi met het kleurzout en flink wat versgemalen peper. Wrijf het zout en de peper er goed in en leg een nacht weg in de koelkast.
  2. Spoel de volgende dag de eendenbouten af onder de kraan en dep zeer goed droog.
  3. Bereid de barbecue voor met een hitteschild, zodat je indirect kunt garen en breng de temperatuur naar ongeveer 125 graden.
  4. Smelt het vet in een Dutch Oven of een smeedijzeren pan op de barbecue.
  5. Voeg er de doormidden gesneden sjalot, de doormidden gesneden bol knoflook, de peper en de verse kruiden aan toe.
  6. Leg er de eendenbouten in en plaats terug op de barbecue.
  7. Laat 6 uur langzaam garen en voeg tussendoor eventueel een paar een beetje geweekt rookhout toe aan de kooltjes.
  8. Controleer met een scherp mesje of het vlees loslaat van de bouten, dan is het gaar.
  9. Laat de eendenbouten afkoelen in het vet en bewaar deze daarin totdat je gaat uitserveren.

Tip

Deze bereiding is een basistechniek. De gekonfijte eendenbouten kunnen na de bereiding geplukt worden om bijvoorbeeld te verwerken tot pulled duck, als basis voor een lauwwarme salade of rooster ze lekker krokant op het vel.

Ingrediënten

  • 4 tamme eendenbouten
  • 2 el (kleur)zout (nitrietzout)
  • 2 blikken eendenvet van 680 g
  • 2 sjalotten
  • 1 bol knoflook
  • 4 verse laurierblaadjes
  • 4 takjes tijm
  • 4 takjes rozemarijn
  • 2 takjes oregano
  • 1 tl gekneusde zwarte peper
  • versgemalen peper

Bijpassende dranksuggestie

Publicatie datum: 15 april 2021