• Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt

Gekonfijte kalkoendij van de barbecue

Kalkoendij, gekonfijt in eendenvet.

Component Bijgerecht Hoofdgerecht 4 personen

Bereidingswijze

  1. Snijd 1 van de botjes uit de kalkoendij, zodat een soort “lolly” ontstaat en rol terug in de oorspronkelijke vorm. Bind stevig op met keukentouw.
  2. Bestrooi met het kleurzout en flink wat versgemalen peper. Wrijf het zout en de peper er goed in en leg een nacht weg in de koelkast.
  3. Spoel de volgende dag de kalkoendij af onder de kraan en dep zeer goed droog.
  4. Bereid de barbecue voor met een hitteschild, zodat je indirect kunt garen en breng de temperatuur naar ongeveer 125 graden.
  5. Smelt het vet in een Dutch Oven of een smeedijzeren pan op de barbecue.
  6. Voeg er de doormidden gesneden sjalot, de doormidden gesneden bol knoflook, de peper en de verse kruiden aan toe.
  7. Leg er de kalkoendij in en plaats terug op de barbecue.
  8. Laat 6 uur langzaam garen en voeg tussendoor eventueel een paar een beetje geweekt rookhout toe aan de kooltjes.
  9. Laat de kalkoendij afkoelen in het vet en bewaar tot het moment van uitserveren.

Tip

Deze bereiding is een basistechniek. De gekonfijte kalkoendij kan na de bereiding geplukt worden om bijvoorbeeld te verwerken tot pulled turkey, rillette, als basis voor een lauwwarme salade of rooster het lekker krokant op het vel en snijd in mooie plakken.

Wijntip

Gérard Bertrand Domaine De Villemajou (540791)

Biertip

Vedett extra wit (551674)

Ingrediënten

  • 1 kalkoendij
  • 2 el (kleur)zout (nitrietzout)
  • 2 blikken eendenvet van 680 g
  • 2 sjalotten
  • 1 bol knoflook
  • 4 verse laurierblaadjes
  • 4 takjes tijm
  • 4 takjes rozemarijn
  • 2 takjes oregano
  • 1 tl gekneusde zwarte peper
  • versgemalen peper