• Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt

Gele zuurkool

Gang
Bijgerecht

Bereidingswijze

  1. Maak de kool schoon, snijd in fijne repen en schep met het grove zeezout en de kurkuma in een grote kom. Kneed met je handen zeer stevig door, zodat het vocht begint los te laten.
  2. Voeg er de rest van de specerijen aan toe en meng goed door.
  3. Schep in een grote, glazen pot en kneus de kool met behulp van een rolstok of een zware pollepel tot de kool zoveel vocht heeft losgelaten om onder het vocht te staan.
  4. Vul een stevige boterhamzak of een vacuümzak met water en druk op de kool, zodat deze ook echt volledig onder het vocht blijft staan. Maak de randen van de pot goed schoon, zodat er nergens meer stukjes kool zitten die kunnen gaan schimmelen.
  5. Dek de pot af met keukenpapier, zet vast met een elastiekje of keukentouw en plaats op een donkere plek op keukentemperatuur.
  6. Na 3 dagen in de zuurkool klaar om te gebruiken als een salade. Na 4 weken is deze helemaal gefermenteerd tot zuurkool.
  7. Wil je de fermentatie stoppen, plaats de pot dan in de koelkast.

Tip Dit is een basisrecept waar je naar hartenlust mee kunt experimenteren en ook kunt toepassen op andere soorten kool (witte kool, rode kool, spitskool…) en vanzelfsprekend kun je spelen met andere soorten specerijen. Fermenteer je het enkele dagen, dan is het een mooie basis voor een salade. Fermenteer je het ongeveer 4 weken, dan krijg je die typische gefermenteerde zuurkool smaak.

Ingrediënten

  • 1 kg Chinese kool (of andere kool naar wens)
  • 20 g grof zeezout
  • 6 g kurkuma
  • 2 g laospoeder
  • 2 g gemberpoeder
  • 3 g komijnpoeder
  • 15 g mosterdzaad
  • 2 g chiliringen