Gerookte Hollandaisesaus

Castrique klinkt chic en klassiek en dat is het ook. Het is de perfecte basis voor allerlei sauzen waaraan je vervolgens zelf je eigen signature draai aan kunt geven.

Gang
Bijgerecht Component

Bereidingswijze

  1. Breng voor de castrique de wijn, azijn, sjalot, peper en tijm in een steelpan aan de kook en laat op lage stand tot 75 ml indampen. Zeef, druk het vocht eruit en zet de castrique apart.
  2. Schep de boter in een platte schaal. Verhit de rookoven en schep er 1 el rookmot in. Rook hierin de boter circa 2 minuten. Schep de boter in een steelpan en laat verder smelten. Schep het schuim eraf.
  3. Klop de eidooiers met de castrique au bain-marie stevig. Schenk de boter er druppelsgewijs en al kloppend bi (schenk het vocht onder de boter niet mee). Breng op smaak met zout. Lekker bij zalm, makreel, gepocheerde kip, groenten.

Producten uit dit recept

Ingrediënten

  • 300 ml witte wijn
  • 100 ml wittewijnazijn
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 5 peperkorrels, gekneusd
  • 1 takje tijm
  • 450 g boter
  • 3 eidooiers

Extra: rookoven, rookmot