Vijgentaartjes

Gang
Nagerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Breng voor de gepocheerde vijgen alle ingrediënten behalve de vijgen aan de kook en laat 30 minuten trekken. Breng opnieuw aan de kook en pocheer hierin de vijgen 2 tot 3 minuten. Schep de gepocheerde vijgen in een bak, laat het pocheervocht afkoelen tot lauwwarm en giet het vocht over de vijgen. Laat dit een dag in de koeling staan, zodat de smaak er goed intrekt.
  2. Meng alle ingrediënten voor het harde Wenerdeeg en rol het deeg dun uit. Steek rondjes uit het deeg en bekleed er de tartelettebakjes mee. Bak het deeg in circa 14 minuten af in een oven van 170ºC. Laat de bakjes afkoelen op de werkbank.
  3. Verwarm voor de witte-chocoladevulling de room, melk, eidooier en suiker in de thermomixer tot 80ºC. Voeg dan de gelatine toe en laat deze oplossen. Voeg vervolgens de chocolade toe en draai deze glad. Voeg als laatste de mascarpone toe en draai deze ook glad. Giet de vulling in de deegbakjes en zet ze circa 3 uur in de vriezer of koeling om te laten opstijven.
  4. Doe voor de steranijscrème de room, melk, eidooier, suiker en steranijs in de thermomixer tot 80ºC. Voeg dan de gelatine toe en laat deze oplossen. Voeg vervolgens de chocolade toe en draai deze glad. Voeg als laatste de mascarpone toe en draai deze ook glad. Stort alles in een bak en laat ongeveer 2 uur opstijven in de koeling. Schep het mengsel in een spuitzak.
  5. Breng voor de panna cotta room, melk, kaneel en suiker aan de kook. Zet de warmtebron uit en laat het mengsel 15 minuten trekken. Verwijder het kaneelstokje, verwarm de massa opnieuw en voeg de gelatine toe. Stort de panna cotta in een mal in de vorm van een kaneelstokje. Vries deze aan (ongeveer 4 uur).
  6. Snijd voor elk taartje 2 vijgen in kwarten en vervolgens elk kwart in dunne schijfjes. Snijd 1 vijg door de helft. Beleg de deegbodems dakpansgewijs met de schijfjes en leg de twee halve vijgen in het midden. Leg naast de twee halve vijgen het ‘stokje’ van kaneelpanna-cotta. Spuit rondom 6 stippen met de steranijscrème. Werk naar wens af met wat geraspte witte chocolade.

Ingrediënten

Gepocheerde vijgen

  • ½ l rode wijn
  • ½ l water
  • 300 g suiker
  • 6 stuks steranijs
  • 2 kaneelstokken
  • 10 kruidnagels
  • 1 sinaasappel, in 4 kwarten gesneden
  • 1 citroen, in 4 kwarten gesneden
  • 1 vanillestok
  • 12 vijgen

Harde Wenerdeeg:

  • 100 g suiker
  • 200 g boter
  • 300 g bloem
  • 1 ei
  • snufje zout

Witte-chocoladevulling:

  • 125 g room
  • 60 g melk
  • 25 g eidooier
  • 10 g suiker
  • 6 g gelatine, geweekt in water
  • 250 g witte chocolade
  • 250 g mascarpone

Steranijscrème:

  • 65 g room
  • 30 g melk
  • 15 g eidooier
  • 5 g suiker
  • 25 g steranijspoeder
  • 2 g gelatine, geweekt in water
  • 125 g melkchocolade
  • 125 g mascarpone

Kaneelpanna-cotta:

  • 250 g room
  • 250 g melk
  • 8 g kaneelpoeder
  • 1 kaneelstokje
  • 45 g suiker
  • 7 g gelatine, geweekt in water

Extra: tartelettebakjes van 9 cm ø, thermomixer