Venkelsoep met een palet van krokante groentegarnituur

Venkelsoep met krokante groentegarnituur: een romige smaakbeleving met een knapperige twist.

Gang
Tussengerecht Voorgerecht
Aantal Personen
10
Bereidingstijd
30 minuten 1 uur 45 minuten

Bereidingswijze

  1. Meng voor de krokante groenten het citroensap met het ijswater. Verwijder het loof van de venkel, pluk de takjes en zet apart. Snijd de venkel in de lengte doormidden, schaaf flinterdun met de mandoline en leg in het ijswater. Doe hetzelfde met de radijs en topinamboer.
  2. Maak voor de tartaar een hoopje van het zeezout en plaats hierop de knolselderij. Gaar 105 minuten in een oven van 200ºC en verwijder dan de schil. Snijd de knol doormidden en snijd de ene helft in brunoise van circa 1 cm. Draai de andere helft in de keukenmachine tot een puree. Laat intussen de wakame 5 minuten weken in water en giet vervolgens af. Meng de knolselderijbrunoise met de wakame en meng de puree erdoor tot een smeuïg geheel. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Was voor de kaantjes de topinamboer in koud water tot het water helder is, giet af en laat uitlekken op keukenpapier. Meng de topinamboer met de koude olie en bak vervolgens op middelhoge stand goudbruin. Giet weer door een zeef en laat uitlekken op keukenpapier. Breng direct op smaak met zout.
  4. Verhit de nog bevroren venkelsoep met 500 ml water al roerend tot het kookpunt. Passeer de soep en gooi het garnituur weg. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Meng voor de tempura het meel met het ijskoude water en het ijsklontje. Klop het beslag glad totdat het ijsklontje is gesmolten.
  6. Schep de tartaar in een steker. Snijd van de nori een lint af met een breedte gelijk aan de hoogte van de tartaar. Maak vochtig met water en draai om de tartaar.
  7. Haal de zeekraal door de tempura en frituur in 2-3 minuten krokant in olie van 180ºC. Breng op smaak met zout en algenpoeder en plaats deze rechtop in de tartaar. Haal de dungesneden groenten uit het ijswater, bestrooi met peper en zout en plaats tussen de zeekraaltempura. Steek er rauwe zeekraal, het bewaarde venkelloof en krokante nori doorheen.
  8. Schenk er aan tafel de soep omheen en bestrooi met de kaantjes.

Producten uit dit recept

Ingrediënten

Krokante groenten

  • 1 citroen, geperst
  • ijswater, naar eigen inzicht
  • 1 venkel
  • 2 puntradijzen
  • 100 gram topinamboer

Knolselderij-algentartaar

  • 200 g grof zeezout
  • 1 kleine knolselderij, gewassen
  • 30 gram gedroogde wakame
  • 1 vel nori

Topinamboerkaantjes

  • 100 gram topinamboer, geschild en in brunoise van 1 cm.
  • 500 ml zonnebloemolie

Venkelsoep

  • 500 g Culivers Venkelsoep

Codiumtempura

  • 100 g tempurameel
  • 150 ml ijskoud water
  • 1 ijsklontje
  • zeekraal, naar eigen inzicht
  • algenpoeder, naar eigen inzicht

Overig

  • rauwe zeekraal, naar eigen inzicht
  • krokante nori, naar eigen inzicht

Publicatie datum: 03 februari 2022