• Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt

Barsnack

In bietensap gefermenteerde groenten

Gang
Bijgerecht Hapje
Aantal Personen
4
Bereidingstijd
30 minuten
Wachttijd
7 dagen 8 dagen 9 dagen 10 dagen

Bereidingswijze

  1. Snijd een beetje van de onder- en de bovenkant van de snackkomkommers. Laat ze verder heel.
  2. Schil de bieten en snijd in kleine partjes.
  3. Snijd roosjes van de bloemkool.
  4. Schil de bospeen en snijd in stukjes.
  5. Stamp het zeezout in de vijzel of in de keukenmachine zo fijn mogelijk.
  6. Doe het venkelzaad, het mosterdzaad, de peper en de tijm in een brandschone pot. Zet op een weegschaal.
  7. Vul de pot met de groenten en giet er het water en het bietensap overheen. Vul de pot tot de groenten net onderstaan. Onthoud dit gewicht. Giet het water af, en los er 3% van het totale gewicht aan zout in op. Schenk dit pekelwater over de groenten.
  8. Doe 2 stevige boterhamzakjes over elkaar en vul dit gedeeltelijk met water. Leg voorzichtig op de groenten, zodat ze geheel onder water staan.
  9. Dek de pot af met een stukje kaasdoek of een schone theedoek en bind vast met een stukje keukentouw.
  10. Laat de groenten bij minimaal kamertemperatuur in de keuken 1 week staan.
  11. Neem met een schoon pincet of een vork een stukje groente uit de pot en proef of deze al voldoende zuur is geworden. Laat anders nog enkele dagen langer fermenteren. Is de smaak naar wens, dek de pot dan af met een deksel en plaats in de koelkast. Eenmaal in de koelkast is de gefermenteerde groente heel lang houdbaar.

TipJe kunt volop variëren met de specerijen en de kruiden die je gebruikt bij de gefermenteerde groenten. Zie het recept als een leidraad en ga zelf experimenteren met de smaakmakers.

Ingrediënten

  • 2 rode bieten
  • 1 emmertje snackkomkommer
  • ½ bos bospeen
  • ¼ bloemkool
  • 5 dl bietensap
  • 1 l water
  • ongewassen zeezout
  • 2 el mosterdzaad
  • 1 el venkelzaad
  • 1 tl zwarte peperkorrels
  • 1 tl gedroogde tijm

Publicatie datum: 28 februari 2023