Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen. Door op ‘Akkoord’ te klikken accepteer je alle cookies. Lees meer
Wijzig je voorkeur via de ‘Cookie-instellingen’ onder aan de pagina. Lees het
Cookiebeleid
voor meer informatie.
Deze cookies zijn nodig voor de basisfunctionaliteiten van de website en zijn daarom standaard ingeschakeld.
Met deze cookies meten we het gebruik van de website en wordt het mogelijk gemaakt om je een persoonlijkere ervaring te bieden, gebaseerd op je interesses en bestelgedrag. Schakel je deze cookies in, dan kan dat leiden tot een betere ervaring.
Met deze cookies krijg je relevante advertenties en andere content aangeboden op basis van jouw interesses.
Meng in een schone kom 200 g volkorenbloem met 200 g water en meng lichtjes door. Het dient zeker geen gekneed deeg te worden, eerder een papje.
Schep in een grote pot, dek af met een stukje kaasdoek of een schone doek en zet op een koele plaats (ongeveer 15°C) weg.
Voeg de volgende dag 50 g volkorenbloem en 50 g water toe en meng kort door. Dek opnieuw af en zet weer weg.
Herhaal dit proces gedurende in totaal 7 dagen. Na ongeveer 4-5 dagen zul je merken dat de starter zuurder begint te ruiken (het krijgt de geur van yoghurt) en het volume neemt toe. Ontstaat er vocht op je desemstarter, gooi dit dan weg.
Heeft de starter na 7 dagen een frisse zuurgeur en is het tot ‘leven’ gekomen, dan is deze klaar om er brood mee te bakken. De desemstarter kun je nu eenmaal per week blijven voeden om deze ‘in leven’ te houden. Ga je minder vaak brood bakken, plaats het dan in de koelkast. Haal het 2 dagen voor je opnieuw brood wilt bakken uit de koelkast en voed opnieuw met 50 g bloem en 50 g water. Een desem kan niet rechtstreeks vanuit de koelkast gebruikt worden.
TipMaak met het overige volkorenmeel het recept Babka met ananas en mango!