• Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt

Zuid-Amerikaanse karamelflan

Flan van gecondenseerde melk met een karamellaagje

Gang
Nagerecht
Aantal Personen
4
Bereidingstijd
15 minuten
Wachttijd
30 minuten
Oventijd
45 minuten

Bereidingswijze

  1. Vet een vuurvaste schaal aan de binnenkant in met roomboter en bestrooi vervolgens met kristalsuiker.
  2. Zet de schaal in een ruimere ovenschaal.
  3. Verwarm in een steelpan de kristalsuiker met een klein scheutje water en laat zachtjes pruttelen tot een lichte karamel is ontstaan.
  4. Giet de hete karamel direct in de ingevette vorm, zodat een dun laagje op de bodem ontstaat, Laat uitharden.
  5. Verwarm de oven voor op 170 °C.
  6. Schep de gecondenseerde melk met de reguliere melk in een pan en verwarm tot tegen het kookpunt. Rasp er de sinaasappelschil bij en voeg de chilistrips toe. Laat ongeveer 5 minuten trekken.
  7. Klop 2 eieren en 2 eidooiers los met een snufje zout en de maizena in een kom en voeg er al kloppende de hete melkmassa aan toe.
  8. Schenk over de afgekoelde karamel.
  9. Schenk bijna kokendheet water langs de vorm in de ovenschaal tot het iets hoger dan de helft van de vorm staat.
  10. Plaats in de voorverwarmde oven en laat ongeveer 45 minuten garen. De massa dient stevig te zijn, maar nog net te bewegen als je de schaal beweegt.
  11. Neem uit het waterbad en laat afkoelen.
  12. Zet er een bord omgekeerd op en draai om. Schud een paar keer en haal er de vorm af. De karamel zal nu over de flan heen lopen.

Producten uit dit recept

Ingrediënten

  • 200 g kristalsuiker
  • 397 g gecondenseerde melk
  • 3 dl melk
  • 1 sinaasappel
  • 8 chilistrips
  • 4 eieren
  • 1 el maizena
  • snufje zout
  • roomboter

Bijpassende dranksuggestie

Publicatie datum: 03 april 2024