Een dark kitchen starten

Een dark kitchen is een productiekeuken die uitsluitend maaltijden voor bezorging bereidt. Dat betekent dat je geen volledig restaurant hoeft in te richten, geen bediening nodig hebt en vanuit verschillende locaties kunt werken. Een dark kitchen start je daardoor relatief snel en voordelig op. Maar bereid je wel goed voor: het succes van jouw dark kitchen valt of staat met een hoge omloopsnelheid en efficiëntie.

Ontdek met welke middelen jij een succesvolle dark kitchen begint.

Ontdek alles over dark kitchens

Zo start je een dark kitchen

Standaardiseer het menu

Bij een dark kitchen gaat het vooral om snelheid en efficiëntie. Kies voor gerechten die je eenvoudig en op grote schaal kunt bereiden en die zich lenen voor bezorging. Is het mogelijk om je gerecht op de gewenste temperatuur te bezorgen? En is bezorging mogelijk, zonder dat het gerecht beschadigd raakt? Verder geldt voor de bereiding: standaardiseer waar mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van slimme componenten waarmee je tijd bespaart in de mise-en-place zonder in te leveren op kwaliteit.

Kies je bezorggebied

Je wilt dat je gerechten in goede staat en op gewenste temperatuur worden bezorgd. Je menukeuze, verpakkingen en bezorgwijze spelen daarbij een belangrijke rol. Maar vooral ook je bezorggebied en het aantal bestellingen. Voordat je daadwerkelijk gaat bezorgen, kun je het beste testen hoe lang de kwaliteit van je gerechten op het door jou gewenste niveau blijft. En bedenk hoe lang je verwacht dat je gerechten onderweg zijn. Op basis daarvan kun je een bezorggebied bepalen. Tip: je kunt het beste wat kleiner beginnen en vervolgens opschalen. Een goede eerste indruk maak je immers slechts één keer. 

Selecteer de juiste verpakking

Welke verpakking gebruik je voor de bezorging van maaltijden vanuit je dark kitchen? Je wilt dat gerechten niet te koud, niet te warm en niet verschoven op bestemming aankomen. Daarnaast zijn er nog externe factoren: hoe groot is je bezorggebied? Welke materialen mag je wel en niet gebruiken? En kies je voor neutraal of voorzie je de verpakkingen van een eigen logo of design? Houd daar bij het selecteren van je verpakking rekening mee. Kies voor een alternatief zonder plastic, zodat je blijft voldoen aan SUP-wetgeving.

Bepaal je manier van bestellen en bezorgen

Denk goed na over de manier waarop je bestellingen en bezorging wilt regelen: hou je zelf de touwtjes in handen of kies je voor een extern bestelplatform? Uitbesteden bespaart tijd en biedt zekerheid, maar hiervoor betaal je een commissie. Regel je het liever zelf, dan komt er wat meer organiseerwerk bij kijken. Maak een inschatting van het aantal verwachte bestellingen, de marge die je wil overhouden en weeg zo af wat elke bezorgmogelijkheid je kost en oplevert.