Café Pieper – bekend van het liedje ‘De Pieper’ van Rob de Nijs – is een ouderwets bruin café op de Amsterdamse Prinsengracht. Overdag zit het vol met toeristen en vanaf een uur vijf komen de vaste gasten. “Ik vind de uitstraling van ons terras erg belangrijk. Als het terras er netjes uitziet, is het aantrekkelijker voor gasten en dat is goed voor de bezetting,” vertelt eigenaar Peter Cornelisse.
Geïnterviewde
Peter Cornelisse, eigenaar
Maakt gebruik van de solution sinds
voorjaar 2023
Segment
bruin café
Peter en zijn compagnon hebben Café Pieper overgenomen in augustus 2022. “In het voorjaar van 2023 hebben we het meubilair van het terras vernieuwd. Op dat moment hebben we ook werk gemaakt van een nette terrasafscheiding. We wilden een mooie afscheiding met de buren en we wilden het terras ook wat opfleuren, om het aantrekkelijker en gezelliger te maken. Ik heb geen groene vingers, dus het leek me geen goed idee om zelf naar het tuincentrum te gaan en met tuinaarde en schepjes te gaan slepen. We wilden het graag professioneel aanpakken, zoals we dat ook met de rest van ons bedrijf doen.”
Via zijn vertegenwoordiger van Sligro hoorde Peter over de oplossing Upperbloom, waarbij je kant-en-klare bakken geleverd krijgt, gevuld met een trendy combinatie van bloeiende en groene planten. “Dat sprak mij erg aan. De eigenaren van Upperbloom zijn bij mij langs geweest en het klikte meteen. Dat ik als Sligro-klant tien procent korting krijg is natuurlijk leuk, maar dat was voor mij niet doorslaggevend. Ik vind het een sympathiek bedrijf, omdat Upperbloom werkt met personeel met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarom heb ik niet eens verder gekeken en heb ik ook geen kostenanalyse gemaakt.”
Upperbloom maakte voor Café Pieper een voorstel op maat met verschillende plantenbakken. Het werd een opstelling met vier plantenbakken voor een terras met in totaal twaalf tafels. “Ik kon kiezen uit verschillende materialen plantenbakken. Ik heb gekozen voor cortenstaal, dat vind ik mooi tijdloos. Verder kon ik kiezen voor verschillende formaten bakken, zowel in de lengte als in de hoogte. De keuze van de planten laat ik over aan Upperbloom. Zij zorgen voor planten die passen bij het seizoen.”
Peter is heel blij met het resultaat. “Het terras heeft nu een nette, gezellige uitstraling. We krijgen daar veel complimenten over. En onze buren, een wijnbar en restaurant, hebben nu zelf ook terrasafscheidingen van Upperbloom genomen. De bakken met wat hogere planten geven bovendien beschutting tegen de wind. Dat maakt dat gasten langer blijven zitten en het staat ook gezelliger.”
Het onderhoud van de planten is erg makkelijk, legt Peter uit. “In iedere bak zit een indicator waaraan je kunt zien of je water moet geven. Ik heb daarvoor een tuinslang aangesloten, want met een gieter ben je wel even bezig. Het is me nog niet overkomen dat een plant het niet overleefde. Met Upperbloom heb ik afgesproken dat ze drie keer per jaar de bakken komen omwisselen. Dan rijden ze voor met een busje, ze nemen de oude bakken mee en zetten de nieuwe weer neer. Op één grote plant in het midden na. Dat is een plant die één keer per jaar bloeit, dus die blijft het hele jaar staan.”
Het resultaat van de terrasafscheiding is moeilijk in cijfers uit te drukken, maar Peter is ervan overtuigd dat de investering zichzelf terugverdient. “Ons terras zit op een unieke plek, met uitzicht op twee landmarks: de Westertoren en de Rembrandtoren. Dat verklaart natuurlijk ook een deel van de drukte. Maar indirect hebben de groene terrasafscheidingen zeker effect op het resultaat. Het zit bij ons altijd vol tot sluit en dat heeft onder andere te maken met de aantrekkingskracht van ons terras. Die zorgt voor een hogere bezettingsgraad en meer omzet.”