• Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt

Croquembouche mini-oliebollen

Croquembouche mini-oliebollen
Gang
Tussengerecht Amuse Hapje

Bereidingswijze

  1. Giet de spinsuiker in een steelpan en laat deze op een laag pitje zachtjes smelten. Roer niet in de pan, het zal gewoon zelf smelten. Let op, de spinsuiker wordt gloeiendheet.
  2. Neem een mooie schaal en maak een eerst cirkel van mini-oliebollen.
  3. Doop nu voorzichtig de onderkant van iedere mini-oliebol in de spinsuiker en druk deze op de eerste laag oliebolletjes. De spinsuiker zal snel hard worden en het geheel stevig aan elkaar plakken, dus ga snel te werk.
  4. Bouw op deze manier verder tot een mooie, taps toelopende toren is ontstaan.
  5. Gebruik de rest van de spinsuiker om er garneringen mee te maken. Dit doe je door een vork in de spinsuiker te dopen en vervolgens met een snelle beweging de suiker er af te schudden op een vel bakpapier.
  6. Laat deze suiker uitharden en spuit een gedeelte van de garneringen met zilverspray en een gedeelte met goudspray af.
  7. Schep de CaramelZ in een spuitzakje en spuit allerlei kleine dopjes tussen de mini-oliebolletjes.
  8. Garneer de croquembouche verder met de viooltjes en de afgespoten spinsuiker.
  9. Bestrooi met poedersuiker en steek wat sterretjes aan als je croquembouche op tafel plaatstuks

Tips kant en klaar

Kant en klare oliebolletjes kunnen doormidden gesneden worden en gevuld worden zodat ze als hartige snack / amuse of tussengerecht geserveerd kunnen worden. Enkele voorbeelden zijn:

  • Koud: het doormidden gesneden halve bolletje besmeren met crème fraîche of roomkaas en vervolgens beleggen met garnaaltjes, gerookte zalm snippers, gerookte paling, - forel, zalmeitjes, gerookte ganzenborst, bacon crumps, gebraden kwartelborstje of gegrilde groenten. Vervolgens de andere helft er op leggen en vaststeken met een prikker.
  • Warm: beleggen met bovengenoemde soorten en dan in plaats van crème fraîche of roomkaas serveren met een warme Hollandaise-, bearnaise-, mosterd- of kreeftensaus.

Tips zelf maken

Als u zelf oliebollen maakt, al of niet met kant en klaar oliebollen beslag kunt u voor het bakken de vulling van kleine, in stukjes gesneden vis, vlees, gevogelte, schaal of schelpdieren door het beslag spatelen. Enkele voorbeelden zijn:

  • Oliebollen met bacalhau (stokvis) met peterselie en venkelzaad.
  • Oliebollen met ricotta, sinaasappel, vanille en bosbessen.
  • Oliebollen met geitenkaas, gegrilde aubergines en kappertjes.
  • Oliebollen van bloem, ei en kikkerwtenmeel met kurkuma, ui spinazie en maiskorrels.
  • Oliebollen met peer, zoute karamel en stukjes pecannoot.

Ingrediënten

  • 20-35 mini-oliebollen
  • 200 gram spinsuiker
  • 6 eetlepels CaramelZ naturel
  • Eetbare goudspray
  • Eetbare zilverspray
  • 1 bakje eetbare viooltjes
  • Poedersuiker

Publicatie datum: 15 november 2017

Meer recepten voor oliebollen