• Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt

Crèmesoep van kropsla met ingelegde zoetzure groente en gepocheerd ei

Gang
Lunchgerecht Tussengerecht Voorgerecht
Aantal Personen
4
Bereidingstijd
25 minuten

Bereidingswijze

  1. Breng het water, azijn, suiker en de citroensap aan de kook.
  2. Doe de komkommer samen met de dille in een glazen pot. Doe de rode ui in een andere pot.
  3. Giet hier het kokende water/azijn mengsel op en zorg dat alles onder het vocht staat.
  4. Laat dit minstens een uur afkoelen in de koelkast.
  5. Was de kropsla, pluk deze en houd de mooiste blaadjes apart. Snijd de rest van de sla grof.
  6. Maak de sjalot schoon en snipper fijn.
  7. Fruit in een hoge pan de sjalot in een scheutje olijfolie aan, voeg de geriste tijm, de grofgesneden kropsla en ⅔ van de kervel toe.
  8. Laat even smoren, kruid stevig met zout en peper en blus af met een scheutje water. Breng aan de kook en voeg de kookroom toe. Laat nog 5 minuten pruttelen en mix vervolgens volledig glad met de staafmixer. Is de soep nog te dik, voeg dan een scheutje water toe. Breng op smaak met zout en peper.
  9. Snijd de suikersla doormidden en grill/rooster deze snel in een zeer hete pan met minimaal gebruik van olie.
  10. Breng ondertussen in een hoge pan water met een flinke scheut azijn en een snuf zout aan de kook.
  11. Breek de eieren afzonderlijk van elkaar in koffiekopjes. Laat één ei voorzichtig in het water glijden, draai het vuur lager en laat 4 minuten pocheren. Herhaal dit voor de overige drie eieren.
  12. Schep voorzichtig uit het water met een schuimspaan, spoel licht af en kruid met zout en peper.
  13. Maak het bord op door te beginnen met de overgebleven blaadjes kropsla, daarop het gepocheerde eitje, vervolgens leg je er de ingelegde groenten naast gevolgd door de gegrilde/geroosterde suikersla.
  14. Garneer met topjes kervel, peper en zout.
  15. Schenk er aan tafel de crème van kropsla langs.

Producten uit dit recept

Ingrediënten

  • 1 kropsla
  • 2 banaansjalotten
  • scheutje olijfolie
  • 6 takjes tijm
  • ½ bosje kervel
  • 25 cl kookroom
  • Scheutje natuurazijn
  • 4 kraakverse eieren
  • 1 rode ui gesneden in 8 partjes
  • Halve komkommer in reepjes
  • Sap van een citroen
  • Snufje gedroogde dille
  • 200 ml water
  • 200 ml azijn
  • 4 eetlepels suiker
  • Suikersla
  • Versgemalen peper
  • Zout

Publicatie datum: 29 maart 2023

Een duurzame zaak? Dat kan!

Hoe jij BEWUST(er) kookt, koopt, serveert, onderneemt en kiest in jouw horecazaak lees je hier. Laat je inspireren.