• Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt

Basic bagels

Gang
Lunchgerecht
Aantal Personen
7
Bereidingstijd
30 minuten
Wachttijd
Wachttijd
Oventijd
Oventijd

Bereidingswijze

  1. Meng broodmeel met patentbloem en stort op een werkblad. Maak een kuiltje in het midden, strooi de gist erbij en schenk er wat maple syrup bij.
  2. Schenk de helft van het water in het midden van de kuil en werk dit door het deeg. Voeg rustig de rest van het water en het zout toe. Vervang voor een rode of oranje bagel een deel van het water door bietensap of wortelsap.
  3. Kneed het in 10-15 minuten tot een soepel deeg (blijft het stug, voeg dan wat water toe; blijft het plakkerig, voeg dan wat bloem toe). Leg het deeg op een schone theedoek, dek af met een schone theedoek en laat op een warme plek 1,5 uur rijzen.
  4. Verdeel het deeg in porties van 75-100 gram. Rol een stukje deeg tot een rolletje.
  5. Maak de uiteindes van de deegrolletjes een beetje nat en vorm er een cirkel van.
  6. Leg de bagels terug op de theedoek, dek af en laat weer een half uur rijzen.
  7. Warm de oven voor op 210°C. Breng een pan water aan de kook en leg 2 of 3 bagels rustig in het kokende water. Kook ongeveer 1 minuut, keer ze om en kook nog 30 seconden. Neem ze uit het water met een schuimspaan en laat uitlekken. Dip de bagels als ze net uit de pan komen in het maanzaad of een andere topping of laat ze naturel..
  8. Leg de voorgekookte bagels op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in circa 20 minuten gaar en goudbruin.

Tip

- Vervang de bloem (deels) door volkorenmeel of speltmeel. Houd er rekening mee dat het broodmeel ervoor zorgt dat het brood mooi rijst en een lekkere structuur krijgt. Als je bijvoorbeeld alleen tarwebloem gebruikt is het resultaat wat minder stevig

 

- Kneed eens zaden, noten, kaas, spekjes, kruiden, groenten door het deeg.

 

- In plaats van een rolletje draaien en de uiteinden ervan aan elkaar plakken, kun je ook een bol maken van het deeg, deze plat drukken en er met je duim een gat in maken.

 

- Naast maanzaad zijn allerlei noten en zaden geschikt als topping. Maar ook poeder van gedroogde groenten of zeewier geeft een heel mooi effect. Of bestrijk de bagels tijdens het afbakken met een mengsel van bloem en water voor een ‘tijgerbagel’.

 

- Het is ook leuk om kleur aan je bagels te geven. Vervang dan een deel van het water door bietensap of wortelsap. Of experimenteer met kurkuma, matcha of zeewierpoeder.

Producten uit dit recept

Ingrediënten

  • 400 g Molino Grassi La rimacinata per pane broodmeel
  • 350 g patentbloem
  • 1,5 tl gedroogde gist
  • 1 el maple syrup
  • 350 ml lauwwarm water
  • 12 g zout
  • maanzaad naar eigen inzicht

Publicatie datum: 04 april 2023

Gerelateerde recepten